Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Viering in de Kerk der Friezen

Geplaatst op: 15 mei 2014

Het oude Rome en afsluiting in de Friezenkerk

Met nog vers in het geheugen de verrassende ontmoeting met Antoine Bodar in de Santa Maria dell' Anima beginnen we aan weer een zonnige dag. Na gisteren te hebben gedwaald in het oude centrum van Rome bezoeken we vanmorgen het gebied van grofweg Piazza Venezia tot aan de Sint Jan van Lateranen, en hebben we vanmiddag een keuzeprogramma.
Als we bij Piazza Venezia uit bus 64 stappen, zien we recht voor ons twee grote trappen liggen die ons uitdagen. Het is vroeg en we zijn nog fris: we kiezen de hoogste. Het blijken 124 treden te zijn en dan staan we voor een simpele gevel waarachter een schitterende oude kerk ligt. In een kapel staat achter glas de “Santo Bambino” omgeven door vele briefjes vanuit de hele wereld met wensen en gebedjes van kinderen. Door de zijdeur gaan we naar buiten en sommigen merken de zogende wolf op met Remus en Romulus, bekend van de legende over het ontstaan van Rome. Rechts voor ons ligt het Capitool (met Marcus Aurelius) en aan de andere kant hebben we een mooi uitzicht op het Forum Romanum met overblijfselen van tempels, triomfbogen en badhuizen van het oude Rome.

We dalen af naar het nationaal monument voor Victor Emanuel met het graf van de onbekende soldaat. De meningen erover zijn verdeeld: mooi, overdadig versierd, protserig, indrukwekkend. De afmetingen spreken tot de verbeelding. Wat te denken van het ruiterstandbeeld met een paard van 12 m lang? In de buik ervan hebben ter gelegenheid van de inhuldiging ca. 20 personen getafeld!
We gaan verder tussen de ruïnes door naar de Boog van Constantijn (de keizer die de christenen vrijheid van godsdienst gaf) en het Colosseum. We horen dat het amfitheater is gebouwd door 12.000 joodse dwangarbeiders die na de val van Jeruzalem (ca. 70 n. Chr.) naar Rome zijn gebracht. En het blijkt o.a. betaald uit joodse bezittingen en een nieuwe belasting op gebruik van de openbare toiletten in Rome. “Geld stinkt niet” aldus de keizer. Enige gladiatoren zouden graag op de foto gaan met ons; de bekende zakkenrollers hebben we niet gezien hier.

Maar dan is het tijd voor de eerste cappuccino van vandaag voordat we verder gaan. Enkelen van ons menen dan ons volgende doel, de San Clemente (oorspronkelijk een Mithrasheiligdom), al te zien in deze straat. Het is een prachtige oude basilica met beeldschone mozaïeken in de apsis, terwijl ook de vloer onze aandacht trekt. We krijgen uitleg bij het mozaïek van de kruisiging en de betekenis van de hand (van God) die uit de hemel komt. Ook de voorstelling van de twee maal zes schapen met in het midden één met een aureool wordt duidelijk.

Om twaalf uur passeren we het baptisterium en de obelisk op weg naar de Scala Santa. Het is zeer indrukwekkend te zien hoe een jonge vrouw diep geëmotioneerd op de eerste trede van de Heilige Trap knielt, die trede kust en moeizaam op haar knieën verder klimt.
Dan naar de kerk van de bisschop van Rome: de Sint Jan van Lateranen. In het park voor de kerk zien we het beeld van Franciscus en zijn broeders die naar paus Innocentius komen. Het roept herinneringen aan Assisi op. Eenmaal in de kerk weer een fraaie natuurstenen vloer met inlegwerk in geometrische figuren van de Cosmatenfamilie, en weer het mozaïek! In het ciborium, het stenen baldakijn boven het altaar, staan twee figuren waarin relieken van Petrus en Paulus worden bewaard.

Dan maken we een keuze voor het vervolg van de dag: naar de Santa Maria Maggiore, mee naar Trastevere, of gewoon een vrije middag hebben. Met een groep van 14 wandelaars gaan wij op weg: via de joodse wijk, (waar schoolkinderen met keppeltje op straat lopen of in een restaurant kosher kunnen lunchen), de synagoge en het Tibereiland naar de kerk Santa Maria in Trastevere. Het mooie mozaïek van de wijze en dwaze maagden op de voorgevel raakt ons, maar binnen is het nog mooier; wat een prachtige kerk, gelegen aan een sfeervol plein!
Na de koffiepauze zetten we er stevig de pas in om boven over de Gianicolo richting Friezenkerk te wandelen. Onderweg hebben we een riant uitzicht over de eeuwige stad en herkennen we veel van de gebouwen die we afgelopen dagen hebben gezien. Na een kort bezoek aan kerkje en klooster van San Onofrio dalen we de heuvel af en zijn mooi op tijd voor de mis.

In de inleiding op onze afsluitende Eucharistieviering in de Friezenkerk horen we dat onze diaken Ronald Dits even naar het ziekenhuis is. Diaken Rob Mascini neemt zijn taken nu over. Voorganger pater Tiemen Brouwer o.p. vertelt iets over de geschiedenis van de kerk en legt ons de parallel uit in de verhalen over het bezoek van Franciscus en Dominicus aan de paus met het verzoek hun orderegel goed te keuren. De vriendschap tussen beide orden is nog steeds duidelijk: op hun hoogfeest komt een pater van de andere orde celebreren.
In de overweging van diaken Rob Mascini horen we: “In de San Clemente zagen we het handje boven het kruis dat ieder te dragen heeft. Het handje van God, van lieve mensen, dat je helpt, en vertrouwen geeft dat het goed komt. Neem dat handje mee naar het Westland, mee naar huis en vertrouw erop: kleine mensen zullen het redden!”
De viering in deze Nederlandse kerk wordt zoals gebruikelijk besloten met het zesde couplet van het Wilhelmus. Daarna worden de twaalf bedevaartkaarsen bij het Maria-altaar geplaatst. Een stijlvolle afsluiting van een prachtige dag!
groep geel



<< Terug naar het nieuwsoverzicht