Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

'En daar heeft Franciscus de regel geschreven'

Geplaatst op: 04 mei 2016

Verslag van de bedevaart naar Assisi van 30-4 t/m 9-5 2016 - dag 5

In de hal van het hotel krijgen we van Piet – in pij – een lunchpakket. Dan vertrekt ‘Broeder’ Leo, zoals onze chauffeur deze dagen genoemd wordt, met zijn bus volgeladen richting Spoleto met als doel de kluizenarij Greccio. Het weer is prachtig, en met een staalblauwe lucht. Dat geeft onze pelgrimstocht een heerlijk vakantiegevoel.  Ook de natuur laat zich deze lente van de mooiste kant zien. Het landschap is prachtig rood gekleurd met klaprozen in de berm, met daartussen de gele brem. Onderweg genieten we korte tijd van een antieke BMW 600 (blij met weinig) Leo doet verslag: ’Een auto uit de vorige eeuw, met de deur aan de voorkant en verlichting als een zwakke zaklamp.’ Als we Greccio naderen, moeten we steeds hoger met de bus klimmen. Leo verstaat de Italiaanse Tomtom niet …. We rijden iets te ver door, maar met hulp van een plaatselijke inwoner komen we toch op een goede parkeerplaats terecht.

Marie-Thérèse gaat voor in de gebedsviering en vertelt over de kerststal van Franciscus. Truus leert ons uit Wijsheid en tijdens de voorbede zijn we  twee minuten stil om de gevallenen van de WO-II te gedenken. Na afloop bewonderen we de kerststallen boven in de kerk en is er tijd om te zien hoe Franciscus en zijn medebroeders hebben geleefd in de kluis. Ook het winkeltje is nog open. Het is koffietijd en de rijk gevulde picknicktas wordt vast geopend. Broeder zon lacht ons vrolijk toe.

We gaan verder naar Fonte Colombo – bron van de duiven. Piet vertelt het verhaal over de regel van Franciscus en hoe die tot stand is gekomen. En ook over Franciscus’ oogziekte en hoe die behandeld werd (met twee gloeiende poken werden zijn slapen uitgebrand ….). Buiten lopen we langs de Kruisweg en door een grot. De Magdalenakapel wordt bezocht. We maken foto’s van de vogeltjes in het glas en sommigen lopen naar beneden naar de bron. Als herinnering worden er wat stenen meegenomen uit het pad waarover Franciscus heeft gelopen.        

Het is mooi geweest. We zijn de paden op geweest van Franciscus en hebben geleerd hoe eenvoudig leven zich in die tijd heeft ontwikkeld. Belangrijk om mee te nemen: Goed is goed genoeg, een prima lijfspreuk voor onze tijd!

Annie en Henk Krijger<< Terug naar het nieuwsoverzicht