Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Een dagtocht naar Gubbio en La Verna

Geplaatst op: 06 mei 2016

Verslag van de bedevaart naar Assisi van 30-4 t/m 9-5 2016 - dag 7

Met de bus gaan we naar Gubbio en La Verna. We krijgen weer lunchpakketten mee. Yvonne spreekt een reisgebed uit. In Gubbio, dat op een afstand van 40 km. ligt, kreeg Franciscus onderdak, nadat hij zijn mantel en overige bezittingen aan zijn vader had teruggegeven. In deze plaats speelt ook het verhaal van de wolf die de dorpelingen bedreigde. Franciscus ziet kans om vrede te sluiten tussen deze bloeddorstige wolf en de mensen. Elleke leest het verhaal daarover voor. Sommigen zeggen dat het verhaal symbolisch bedoeld is. De wolf zou staan voor een roversbende. Iemand die bij mij in de buurt zit, zegt dat het ook over de wolf in mijzelf kan gaan: de ene mens is voor de andere een wolf (soms). Heel troostend zegt Franciscus tegen de ‘broeder’ wolf: “Ik weet heel goed, dat je door honger gedreven wordt”. Zodra de wolf te eten krijgt, hoeft hij niet meer te doden. Zelf vind ik het mooi de wolf gewoon als wolf te zien. Franciscus was een vriend van de dieren en 4 oktober is niet voor niets ‘Dierendag’. Gubbio is een mooi middeleeuws plaatje. Je kunt met de lift of een treintje naar boven.

’s Middags gaan we naar La Verna, een berg in Toscane. Hier staat een klooster waar Franciscus graag verbleef. Op 17 september 1224 ontving Franciscus hier de ‘stigmata’, de wondtekenen van Christus. Piet legt het ontvangen van de stigmata als volgt uit: als je werkelijk van iemand houdt, dan ga je op die persoon lijken. Franciscus volgde Jezus tot het einde toe. Franciscus wilde Jezus niet begrijpen of hem interpreteren, maar hij wilde hem volgen. In de kerk maken we de dagelijkse viering van de broeders mee. We sluiten ons ook aan bij de processie naar de stigmatisatie-kapel. We doen mee met de litanie van alle heiligen. Bijzonder indrukwekkend, zeker voor een protestant!  

Tegen het einde van zijn leven heeft Franciscus veel moeite om afscheid te nemen van La Verna. Hij voorvoelt dat hij er niet terug zal komen. Op onze terugreis naar Assisi leest Ria hierover een ontroerend verhaal voor in de bus.

Opgetekend door Fennie Duursema<< Terug naar het nieuwsoverzicht