Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

200 jaar Broederschap bedevaart Kevelaer

Geplaatst op: 26 oktober 2019

Expositie Westlandse bedevaarten nader bekeken (2)

De tentoonstelling wordt georganiseerd in het kader van de herdenking dat tweehonderd jaar geleden, in 1819, de ‘Broederschap van de Westlandsche Processie naar Kevelaer’ werd opgericht. Bedevaarten zijn oeroud, maar tegelijkertijd nog steeds actueel. Een bedevaart of pelgrimage is een reis naar een plaats waar een heilige wordt vereerd. Of waar er volgens ooggetuigen verschijningen hebben plaatsgevonden, meestal van Maria of een andere heilige. In deze tentoonstelling kijken we vanuit de Westlanders naar...... Kevelaer, Maria Troosteres der Bedrukten.

Kevelaer is een Duits bedevaartsoord, vlak over de grens, 30 kilometer ten oosten van Nijmegen. Het verhaal over Kevelaer is in de Sint Jan de Doperkerk van Wateringen uitgebeeld in drie kerkramen met twaalf taferelen. Brandschilder W. van der Wurff maakte de kerkramen in 1901.

In het 1e raam knielt handelsreiziger Hendrick Busman bij een hagelkruis in Kevelaer. Hij kreeg voor Kerstmis 1641 opdracht om een kapel voor Maria te bouwen. Zijn vrouw Mechel kreeg in de lente van 1642 ‘s nachts een verschijning van een kapel met een Mariabeeld. Twee soldaten wilden Mechel een prent van Maria verkopen, maar zij vond de prijs te hoog. Zij vertelde dit aan haar man, die haar aanspoorde de prent toch te kopen.

In het 2e raam laten de twee soldaten de prent aan hun gevangen genomen luitenant zien. De luitenant aanbad na zijn bevrijding de prent van Maria. Mechel haalde de luitenant over haar de prent te schenken. Hendrick bouwde de kapel, waarin de prent een prominente plaats kreeg.

In het 3e raam bidden ongelukkigen tot Maria. Na hulp bedankten de geredden Maria. Hierna wordt de kapel uit 1901 getoond met een Westlandse processie voorgegaan door pastoor Finkenflügel.

De expositie is vanaf zaterdag 21 september 2019 tot en met 16 februari 2020 dagelijks te bezichtigen van 13.00 – 17.00 uur, met uitzondering van de maandagen. Het Westlands Museum is gevestigd aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk. Meer informatie is te vinden op www.westlandsmuseum.nl.<< Terug naar het nieuwsoverzicht