Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Barre tocht naar Santiago de Compostella

Geplaatst op: 19 november 2019

Expositie Westlandse bedevaarten nader bekeken (3)

De tentoonstelling wordt georganiseerd in het kader van de herdenking dat tweehonderd jaar geleden, in 1819, de ‘Broederschap van de Westlandsche Processie naar Kevelaer’ werd opgericht. Bedevaarten zijn oeroud, maar tegelijkertijd nog steeds actueel. Een bedevaart of pelgrimage is een reis naar een plaats waar een heilige wordt vereerd. Of waar er volgens ooggetuigen verschijningen hebben plaatsgevonden, meestal van Maria of een andere heilige. In deze tentoonstelling kijken we vanuit de Westlanders naar...... Santiago de Compostella.

Santiago, stad van de apostel Jacobus
Volgens de overlevering zou Jacobus het evangelie in Spanje hebben gebracht. Zijn graf zou zich bevinden in Santiago, een stad in noord-west Spanje. Zijn stoffelijk overschot zou, nadat hij in Palestina was onthoofd, in een stenen boot naar Spanje zijn gevaren. Santiago werd een van de belangrijkste christelijke bedevaartsoorden. Op het graf verrees later een machtige basiliek.

Voettocht Santiago de Compostella
Pelgrims uit heel Europa liepen diverse routes naar Santiago. Deze voettocht noemt men de ‘Camino de Santiago’. De pelgrims zijn herkenbaar aan de Sint-Jakobsschelp, het teken van Sint Jakob. Zij sliepen op weg naar Santiago in ‘refugios’ (herbergen). De tocht is zwaar, maar wonderschoon. Tegenwoordig wordt de tocht naar Santiago te voet of op de fiets gemaakt. Wandelend in één keer of in etappes, zoals te lezen is in de boekjes van Pastoor Kortmann en Pastoor Van Well en in de reismap van Hennie van Raaij-Lipman. Ook de foto’s van Piet en Hennie van Leeuwen getuigen hiervan. Wim van Paassen fietste met zijn vrouw naar Santiago. In de expositie vindt u ook zijn Sint-Jacobsschelp en een tricot.

De expositie is vanaf zaterdag 21 september 2019 tot en met 16 februari 2020 dagelijks te bezichtigen van 13.00 – 17.00 uur, met uitzondering van de maandagen. Het Westlands Museum is gevestigd aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk. Meer informatie is te vinden op www.westlandsmuseum.nl.<< Terug naar het nieuwsoverzicht