Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Den Briel en de Martelaren van Gorcum

Geplaatst op: 24 december 2019

Expositie Westlandse bedevaarten nader bekeken (5)

De tentoonstelling wordt georganiseerd in het kader van de herdenking dat tweehonderd jaar geleden, in 1819, de ‘Broederschap van de Westlandsche Processie naar Kevelaer’ werd opgericht. Bedevaarten zijn oeroud, maar tegelijkertijd nog steeds actueel. Een bedevaart of pelgrimage is een reis naar een plaats waar een heilige wordt vereerd. Of waar er volgens ooggetuigen verschijningen hebben plaatsgevonden, meestal van Maria of een andere heilige. In deze tentoonstelling kijken we vanuit de Westlanders naar...... Brielle en de Martelaren van Gorcum.

Den Briel: het bedevaartsoord van de Martelaren van Gorcum
In 1572 werden tijdens de Tachtigjarige Oorlog in de nacht van 6 op 7 juli 1572 19 geestelijken opgehangen door de watergeuzen in een schuur in Den Briel. Dit misdrijf veroorzaakte in die tijd een grote schok in katholiek Europa. Al in 1675 werden de martelaren zalig verklaard. Bijna 200 jaar later, in 1867, werden de martelaren door paus Pius IX heilig verklaard. In diverse steden werden spontaan broederschappen opgericht.

Populair Westlands bedevaartsoord
Wellicht is de populariteit van de Westlandsche Broederschap te verklaren uit het feit dat twee van de martelaren uit het Westland afkomstig zijn: de pastoor van Monster, Adrianus van Hilvarenbeek (geboren in 1528, norbertijn, werd in april 1572 pastoor in Monster), en zijn kapelaan Jacobus Lacops (geboren in 1541, norbertijn, werd rond 1569 kapelaan in Monster). Een gebrandschilderd raam in de Machutuskerk herinnert aan beide mannen, die hun standvastigheid in het geloof met de dood moesten bekopen. De bedevaart naar Den Briel bleef in Monster lang populair.

Westlanders fietsen naar Den Briel
In het Westland is de bedevaart naar Den Briel terug. Op de vaste bedevaart, begin juli, fietst een groep Westlandse katholieken via ‘t veer in Maassluis naar Den Briel.
Adrianus van Hilvarenbeek.

De expositie is vanaf zaterdag 21 september 2019 tot en met 16 februari 2020 dagelijks te bezichtigen van 13.00 – 17.00 uur, met uitzondering van de maandagen. Het Westlands Museum is gevestigd aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk. Meer informatie is te vinden op www.westlandsmuseum.nl.<< Terug naar het nieuwsoverzicht