Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Een kijkje nemen in Polen

Geplaatst op: 02 april 2015

Oriëntatiereis Polen voor parochies en groepen, 15 t/m 20 maart 2015

Wanneer Polen ter sprake komt, gaat het vaak al heel snel over Paus Johannes Paulus II. De van geboorte Poolse Paus, die opgroeide in het Zuid Poolse stadje Wadowice. Die meer dan 25 jaar (1978 - 2005) aan het hoofd van de Rooms-Katholieke kerk heeft gestaan en in 2014 Heilig is verklaard. De paus die Totus Tuus ("Geheel de uwe") als lijfspreuk koos en die in het Pauselijk wapen met de letter "M" zijn devotie voor Maria tot uitdrukking bracht. Een Paus die bij velen een onuitwisbare indruk heeft achtergelaten.

Maar wanneer over Polen wordt gesproken, komt veelal ook heel snel Czestochowa, waar de Zwarte Madonna wordt vereerd, ter sprake. Ook is Czestochowa de plaats waar in 1991 de Wereldjongerendagen plaatsvonden. Een ontmoeting waaraan 1,6 miljoen jongeren deelnamen. Maar minstens zo belangrijk is het Heiligdom Kalawaria Zebrzydowska. Een plaats met een uitzonderlijk voorbeeld van een stelsel van 7 km "paden van Maria" eindigend op de calvari. Twee belangrijke bedevaartplaatsen in Polen. Maar vaak blijft het daar niet bij als het over bijzondere bestemmingen gaat. Als het over Polen gaat, blijft het voormalig concentratiekamp Auschwitz-Birkenau veelal niet ongenoemd en onbesproken.

Een bezoek aan de Zwarte Madonna in het Heiligdom van Czestochowa, een bezoek aan Krakau, waar in 2016 de wereldjongerendagen gehouden zullen worden en nu het Centrum Johannes Paulus II wordt afgebouwd, een bezoek aan het geboortehuis van Paus Johannes Paulus II in Wadowice en een bezoek aan het Heiligdom Kalawaria Zebrzydowska, allemaal bijzondere plaatsen waar we met de deelnemers aan de oriëntatiereis Eucharistie hebben mogen vieren. Momenten van inspiratie.

Het bezoek aan het voormalig concentratiekamp Auschwitz-Birkenau maakte ook onderdeel uit van de oriëntatiereis en mag nu zeker niet onvermeld blijven. Woorden schieten tekort om uitdrukking te geven aan dat, wat daar op je afkomt. Een ervaring die je stilmaakt en waar je met meer vragen vandaan komt dan waarmee je bent gekomen. De uitdaging ligt er nu in die vragen, op weg naar Pasen in het bijzonder maar ook daarna te blijven stellen en iets met de gevonden antwoorden te doen. Heel bijzonder was de fototentoonstelling over de Nederlandse joden die uiteindelijk in Auschwitz terecht waren gekomen. Hier en daar herkenning. Vier km bij Auschwitz vandaan ligt het kamp Birkenau. Een kamp met het beroemde perron nul. Met andere woorden wie hier aankwam keek de dood in de ogen en had nauwelijks kans om ooit naar huis terug te keren. Nu 70 jaar na dato herinneren de resten van de spoorlijn en de barakken ons daaraan. Zo ook het grote monument waar onlangs regeringsleiders nog eens hebben uitgesproken, "Dit mag nooit meer gebeuren".
Al die bezoeken maakte de oriëntatiereis, van degenen die een inspiratiereis naar Polen hebben gepland of overwegen en de twee jongeren die op dit moment hard werken om jongeren te enthousiasmeren voor deelname aan de wereldjongerendagen, tot een inspirerende reis. Inspiratie opgedaan in de dagelijkse Eucharistievieringen, onderlinge ontmoetingen en bezoeken aan bijzondere plaatsen. 



<< Terug naar het nieuwsoverzicht