Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Expositie Westlandse bedevaarten 'Toen en Nu'

Geplaatst op: 01 oktober 2019

In 2019 wordt herdacht dat in 1819 het ‘Broederschap van de Westlandsche Processie naar Kevelaer’ werd opgericht. In het kader van deze herdenking hebben het Westlands Museum en de Westlandse historische verenigingen en werkgroepen besloten een tentoonstelling te organiseren over bedevaarten die vanuit het Westland werden en worden georganiseerd.

Een bedevaart is een (pelgrims)reis naar een plaats die een bijzondere betekenis heeft binnen een godsdienst. De redenen voor het doen van een bedevaart zijn divers. Ze dient om na te denken over het leven en over God, of om een gunst of een genezing te vragen. Ook dient ze om boete te doen voor zonden en om tot bezinning te komen. Tegelijk was en is het een mogelijkheid om samen met anderen het geloof te beleven.
In de katholieke traditie betreft een bedevaart een reis naar een plaats waar een heilige wordt vereerd, of waar er volgens ooggetuigenverslagen verschijningen hebben plaatsgevonden, meestal van Maria, een engel of een andere heilige.

In de Middeleeuwen waren er diverse Westlandse dorpen die als bedevaartplaats werden geduid en waar bedevaartgangers uit de verre omtrek naartoe kwamen. Deze Westlandse bedevaartplaatsen komen ook aan de orde in deze expositie, maar het accent ligt op de bedevaartplaatsen waar Westlanders naar toe gingen. In Nederland zijn dat Brielle, Heiloo en Amsterdam (de Stille Omgang). Wat buitenlandse plaatsen betreft wordt in de tentoonstelling aandacht besteed aan de reizen naar Kevelaer, Lourdes, Santiago de Compostella en Rome.

De expositie is vanaf zaterdag 21 september 2019 tot en met 16 februari 2020 dagelijks te bezichtigen van 13.00 – 17.00 uur, met uitzondering van de maandagen. Het Westlands Museum is gevestigd aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk. Meer informatie is te vinden op www.westlandsmuseum.nl.<< Terug naar het nieuwsoverzicht