Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Gaan we in 2021 al op bedevaart?

Geplaatst op: 01 december 2020

Traditiegetrouw maken we aan het eind van het jaar onze plannen voor het komende jaar bekend. Maar het zal u niet verbazen dat we dit keer met een andere boodschap komen. Dit jaar is alles anders, en laten we eerlijk zijn, het duurt nog wel even voordat alles weer ‘normaal’ is. Vanwege de corona-pandemie hebben we alles voor 2020 moeten annuleren. Immers, de veiligheid van parochianen/pelgrims staat centraal.

Ondanks corona gaan we graag door met nieuwe plannen! Dit zal waarschijnlijk niet eerder dan in 2021 tot uitvoering komen. Immers, dit heeft pas zin als er een goedgekeurd vaccin ook daadwerkelijk beschikbaar is voor onze pelgrims. Met de huidige stand van zaken rond corona hebben we ons een beeld proberen te vormen van bedevaarten en pelgrimstochten in 2021. Wat kan wel, wat kan niet. Wat is verantwoord? Kunnen we alternatieven aanbieden?

Centrale vraag die ons bezig houdt bij het organiseren van pelgrimstochten: kan het veilig en is het verantwoord? We zijn bekend met de anderhalvemeterregel, de besmettingen, de testcapaciteit, de ontwikkelingen van een vaccin en de aanwijzing van risicogebieden in Europa. En dan hebben we het nog niet over de situatie bij de diverse Heiligdommen, evenals of en hoe accommodaties als hotels beschikbaar zijn.

Uitgangspunt bij al onze activiteiten is dat elke deelnemer ontspannen op reis moet kunnen en dat de veiligheid van elke pelgrim voorop staat. Maar zolang er geen goedgekeurd vaccin is en pelgrims nog niet ingeënt zijn, heeft het weinig tot geen zin een bedevaart aan te bieden c.q. tot uitvoer te brengen. Het moet uiteraard mogelijk zijn om naar een bedevaartsoord te reizen, en –niet onbelangrijk- het heiligdom moet ook open zijn voor het ontvangen van pelgrims, evenals hotelaccomodaties.

Mede gelet op de verwachting van een beschikbaar vaccin in het voorjaar van 2021, de benodigde tijd van vaccinatie + inwerkingstijd, zijn wij van mening dat het nu te vroeg is om bedevaarten voor 2021 aan te bieden. We moeten echter ook oog hebben dat het risico van (wederom) annuleren op dit moment zeer groot is  met als mogelijk gevolg dat velen afhaken om een volgende keer in te schrijven als er weer annulering dreigt.

Op het moment dat er een goedgekeurd vaccin is wat ook de risicogroepen snel bereikt, zijn we er klaar voor om vanaf dat moment de planning en voorbereiding van op bedevaart-gaan op te pakken. Het zou dus kunnen dat we pas in 2022 bedevaarten kunnen aanbieden. We laten onze gedachten gaan voor alternatieven.

Bestuur Stichting Bedevaarten Westland<< Terug naar het nieuwsoverzicht