Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Herinneringen aan ‘op-bedevaart-gaan’

Geplaatst op: 12 februari 2018

Sinds jaar en dag gaan Westlanders op bedevaart. Op bedevaart gaan is het vertrouwde achter je laten en samen op weg gaan naar een bijzondere plaats. Een weg waarop bezinning, ontmoeting en gezelligheid elkaar afwisselen. Het is te gemakkelijk om te zeggen dat op pelgrimage gaan iets van vroeger was. In onze tijd neemt de belangstelling om samen op bedevaart te gaan alleen maar toe. Het is niet iets uit vroegere tijden. Zeker niet! Heden ten dage is op bedevaart gaan weer helemaal in. De reden om op pelgrimage te gaan, zal zeker niet veranderd zijn, we hadden er misschien even wat minder tijd voor. Ontmoeten daar draait het steeds om bij het samen op bedevaart gaan. De ontmoeting met God, de ander en jezelf.

Oprichting Broederschap
In 1819 werd met goedkeuring van paus Pius VII het broederschap van de Westlandsche Processie naar Kevelaer opgericht. De processie kwam tot grote bloei. In veel parochies van het bisdom waren broedermeesters of lijsthouders aangesteld en actief. Het aantal pelgrims werd zelfs zó groot, dat Delft zich in 1912 afscheidde. Vanaf die tijd is de kerk van de Sint Jan de Doperparochie in Wateringen broederschapkerk.

Tijdens de jaarlijkse processie op 15 augustus in de kerk van Wateringen, waar heel de historie van Kevelaer en Lourdes in de gebrandschilderde ramen tot uitdrukking komt, werd vanouds het zilveren processiekruis vooruit gedragen. Een kruis dat in 1828 door Catharina Vierens werd geschonken.

In februari 1969 heeft het toenmalig (Hoofd)bestuur van de Westlandsche Processiebroederschap van O.L. Vrouw van Kevelaer het broederschap opgeheven en alle bezittingen van het broederschap overgedragen aan het kerkbestuur van de Sint Jan de Doperparochie te Wateringen.

Herdenking 200 jaar
1819, dat is volgend jaar dus 200 jaar geleden. Reden genoeg om daar uitgebreid bij stil te staan en dat te vieren. Maar ja, wie zijn geschiedenis niet kent, zal ook geen toekomst hebben. We zijn dus op zoek naar herinneringen van westlanders op bedevaart. In het bijzonder bedevaarten naar Kevelaer. Foto’s, souvenirs, (pelgrim)boekjes, verhalen, naar alles zijn we op zoek. Ook herinneringen van andere pelgrimages naar bijvoorbeeld Brielle, Lourdes, Stille Omgang, Heiloo of elke andere bijzondere plaats, zijn zeer welkom. Stuur een berichtje naar historie@westlandsebedevaarten.nl en we nemen contact met u op. U mag natuurlijk ook de contactpersoon in uw parochie aanspreken.<< Terug naar het nieuwsoverzicht