Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Opening bedevaartseizoen

Geplaatst op: 13 februari 2018

Bij het begin van het bedevaartjaar 2018

In 1992 heeft Paus Johannes Paulus II het initiatief genomen om jaarlijks op 11 februari Wereldziekendag te vieren. Dit jaar heeft Paus Franciscus Wereldziekendag aangegrepen om ons aan te zetten in beweging te komen tegen de commercialisering van de gezondheidszorg.

Waarom 11 februari? Omdat op die dag, in 1858 bij de rotswand van Massabielle, Maria aan Bernadette Soubirous 18 keer is verschenen. Nadat de kerkelijke autoriteiten de verschijningen hadden erkend, groeide Lourdes uit tot één van de voornaamste bedevaartsoorden van Europa. Een bedevaartsoord waar grenzen niet vervagen en hemel en aarde elkaar regelmatig raken.

Er was dan ook geen betere dag dan 11 februari om met een viering in de Sint Jan de Doperkerk in Wateringen, het bedevaartjaar 2018 van de Stichting Bedevaarten Westland (SBW) te openen. De Sint Jan de Doperkerk omdat in die kerk in de glas-in-lood ramen, het verhaal van Maria en Bernadette wordt uitgebeeld.

Een viering waarin pastoraal werker mevr. Els Geelen voorging. In haar overweging bracht zij naar voren dat het enige gebod van God: ‘Bemin God bovenal en uw naaste zoals uzelf’ ons tot nadenken moet aanzetten. Een uitdaging om ons zelf steeds weer opnieuw de vraag te stellen: ‘Hoe geven wij in 2018 handen en voeten aan dat ene gebod?’. Blijft het bij woorden of zet het ons aan om in beweging te komen.

Een bedevaart naar Lourdes, Kevelaer, het Heilig land of andere bijzondere plaatsen kan daarvoor een stap zijn. Een stap die ons verder kan helpen mens te zijn. Een stap die niet zonder momenten van bezinning, ontmoeting en gezelligheid gaat. De viering werd afgesloten met een Marialied.<< Terug naar het nieuwsoverzicht