Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Pastoor Straathof opent tentoonstelling over bedevaarten

Geplaatst op: 21 september 2019

Met het onthullen van één van de vaandels voor de processie naar Kevelaer heeft pastoor Martien Straathof de tentoonstelling over Westlandse bedevaarten door de jaren heen geopend.

In een volle herberg van het Westlands Museum waren tal van genodigden samen gekomen. Na een woord van welkom door Jan Prins, bestuursvoorzitter van het museum, nam Chris Batist zijn toehoorders mee in de bedevaartenplaatsen in het Westland en de bedevaarten die vanuit het Westland gemaakt werden. Je gaat er bijna aan voorbij maar Monster, 's-Gravenzande, Naaldwijk, De Lier en Wateringen hebben iets met bedevaarten. Buiten het Westland schieten ons drie plaatsen te binnen die ons bekend in de oren klinken: Amsterdam (Stille Omgang), Brielle (Nationale bedevaart Martelaren van Gorcum) en Heiloo (oogstdankdag). Kijken we nog wat verder weg dan zien we dat Westlanders op pad gingen naar Lourdes, Rome, Santiago de Compostella, Banneux, Beauraing en Kevelaer. Juist die laatste plaats is de aanleiding voor de expositie over Westlandse bedevaarten. In 1819 werd het broederschap voor de Westlandse processie naar o.L.Vr. van Kevelaer opgericht. Nu dus 200 jaar geleden. Een mooie gelegenheid om eens te kijken waar Westlanders zoal naar toegingen op bedevaart.

De redenen voor het doen van een bedevaart zijn divers. Was voor de één een bedevaart om na te denken over het leven en over God of om een gunst of een genezing te vragen, voor de ander had het meer een sociaal aspect: het ontmoeten van een levenspartner. En menigeen man is zo aan zijn vrouw gekomen. 

De Westlandse bedevaartplaatsen komen aan de orde in deze expositie, maar het accent ligt op de bedevaartplaatsen waar Westlanders naar toe gingen. De expositie is vanaf zaterdag 21 september 2019 tot en met 16 februari 2020 dagelijks te bezichtigen van 13.00 – 17.00 uur, met uitzondering van de maandagen. Het Westlands Museum is gevestigd aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk. Meer informatie is te vinden op www.westlandsmuseum.nl.



<< Terug naar het nieuwsoverzicht