Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Pelgrimages naar Dokkum, Kevelaer en Passiespelen uitgesteld

Geplaatst op: 26 maart 2020

Ondanks het voorzichtig positieve nieuws dat RIVM-directeur Van Dissel in de Tweede Kamer meldde, wil hij niet vooruitlopen op de vraag wanneer de maatregelen kunnen worden afgeschaald. Er zijn gunstige signalen, maar ook veel onzekerheden, zei hij. "De verwachting is dat we hier nog wel enige maanden mee bezig zijn."

De maatregel dat tot en met 1 juni geen samenscholing van meer dan 3 personen mag plaatsvinden, hakt er goed in. Evenementen die in genoemde periode liggen, worden afgelast of uitgesteld. Je hoeft geen viroloog te zijn om een inschatting te kunnen maken wat er mogelijk na 1 juni gaat gebeuren. Als die periode al de kwalificatie ‘veilig’ krijgt, dan is het nog maar de vraag hoeveel mensen er ‘gezellig’ in een bus naar een pelgrimstoord willen afreizen.

Wat zijn de consequenties voor ons bedevaartprogramma 2020?

  • De organisatie van de Passiespelen heeft dinsdag 24 maart kenbaar gemaakt dat de Passiespelen voor 2020 geen doorgang vinden. Het evenement wordt doorgeschoven naar 2021. Onze geplande dagtocht op zondag 19 juli 2020 via Den Bosch naar Tegelen komt daarmee te vervallen.
  • Mede gelet op de berichten van o.a. het RIVM zit onze dagtocht naar Dokkum, gepland op zaterdag 13 juni 2020, tekort op de voorlopige ‘einddatum’ van 1 juni. De kans dat we een verlenging van deze sociale onthoudingsperiode gaan krijgen is zeer reëel aanwezig.
  • Voor zowel de eendaagse als tweedaagse bedevaart naar Kevelaer op 24/25 juli is het nog niet zeker of het heiligdom opengesteld wordt/is en of het wel mogelijk is naar Duitsland te reizen.

Alles overziend heeft het bestuur in overleg met het pastoraal team besloten de bedevaarten naar Dokkum en Kevelaer af te gelasten. Hierbij willen we opmerken dat we onderzoeken of een bedevaart naar Kevelaer (bijv. een dagtocht) later in dit jaar mogelijk is. Van uitstel komt wat ons betreft geen afstel: volgend jaar zetten we deze prachtige pelgrimages op de kalender.

 << Terug naar het nieuwsoverzicht