Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Pelgrimeren in het Jaar van de Barmhartigheid

Geplaatst op: 30 november 2016

Afsluiting bedevaartseizoen 26 november 2016 in 's-Gravenzande

Overal ter wereld waren er in het afgelopen jaar Heilige Deuren. Dit vanwege het 'Heilig Jaar van de Barmhartigheid', dat paus Franciscus op 20 november 2016 heeft afgesloten. Voor veel mensen aanleiding om een pelgrimage te ondernemen. Pelgrimeren had, hoe kan het ook anders, een centrale plaats in het programma van de afsluitingsbijeenkomst van de Stichting Bedevaarten Westland (SBW) op 26 november 2016 in de Onze Lieve Vrouw ten Hemelopnemingkerk in 's-Gravenzande.
Een bijeenkomst die begon met een moment van bezinning met het thema: 'Hij leidt mij op het rechte spoor, omwille van zijn naam". Na het ontsteken van het licht het overdenken van psalm 23, waar het thema van het bezinningsmoment aan was ontleend, en gebed werd de bezinning afgesloten met het zingen van het lied 'Te lourd' op de bergen.

Na het bezinningsmoment was het podium voor twee jongeren die hadden deelgenomen aan de Wereldjongerendagen (WJD) in Krakau. Aan hun werden vijf vragen voorgelegd. Een daarvan was: 'Wat heeft tijdens de WJD op jou de meeste indruk gemaakt?'. Haast unaniem werd geantwoord: 'In de ontmoeting met andere jongeren, uit alle delen van de wereld,  groeide er vriendschap en eensgezindheid'. ‘Vriendschap die kloven overbrugde’. 'Eensgezindheid vanwege het samen optrekken op de weg van de barmhartigheid'. Een onvergetelijke belevenis die het verdient in de eigen geloofsgemeenschap, aan jong en oud, uitgedragen te worden. Of zoals de paus het aan het slot van de WJD verwoorde; 'Ga, wees niet bang en dien!'. 

Nadat de jongeren met de aanwezigen hun ervaringen hadden gedeeld was de microfoon voor een pelgrim die zowel Santiago de Compostella, Lourdes en de WJD had aangedaan. Een avontuurlijke periode waarin hij vaak oog in oog stond en kennismaakte met pelgrim sleutels. Wat moeten we ons voorstellen bij pelgrim sleutels, daarvoor hield de pelgrim de aanwezigen de volgende (werk)woorden voor en gaf daarbij zijn eigen ervaringen weer.

 Pelgrim sleutels

Vertragen, Vereenvoudigen, Verdichten, Loslaten, Verstillen, Verwondering

Verbondenheid, Vertrouwen, Verbeelding, Symbolen en rituelen

Ontmoeting met Hem

Met het gedicht Wandelen van Marinus van den Berg werd dit onderdeel van de bijeenkomst afgesloten. Tenslotte was er onder de aanwezigen een pelgrim die de aanwezigen deelgenoot maakte van zijn sponsorfietstocht door Nederland. Meer dan 1400 km fietsen door Nederland, waarbij Hoek van Holland even een halteplaats was en waar SBW de fietsers heeft voorzien van westlandse producten.

Zowel het 'Heilig Jaar van de Barmhartigheid' als het bedevaartjaar liggen achter ons. De heilige deuren in Assisi, Kevelaer, Brielle, Lourdes en Rome waar we door naar binnen mochten gaan, zijn inmiddels gesloten. In de periode tot een volgend Heilig Jaar (2025) hebben we de gelegenheid om barmhartigheid in de praktijk te brengen en te ontvangen.<< Terug naar het nieuwsoverzicht