Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Relieken Bernadette komen naar Benelux

Geplaatst op: 02 november 2019

Bernadette komt naar Nederland en België. De schrijn met haar relieken maakt volgend jaar een rondreis door de Benelux. Tussen 11 mei en 15 juni 2020 worden de relieken in alle zeven Nederlandse bisdommen ontvangen. In de periode daarvoor - half maart tot half mei – reizen de relieken langs Mariabedevaartplekken in België.

Bernadette Soubirous ligt sinds haar overlijden in 1879 begraven in het klooster Saint-Gildard in Nevers. In het kader van haar zalig- en heiligverklaring zijn in de jaren twintig van de vorige eeuw enkele stukjes bot bij haar weggenomen. Deze relieken worden in een aparte schrijn in Lourdes bewaard. Bij bijzondere gelegenheden wordt de schrijn of een kleinere reliekhouder in processies meegedragen, zoals afgelopen september het geval was op de feestdag van Maria Geboorte (foto omslag).

De relieken van Bernadette worden in Lourdes bewaard in een aparte Bernadettekapel naast de crypte. Sinds enkele jaren leent het heiligdom de relieken voor korte tijd uit aan andere bisdommen. Het heiligdom heeft hiervoor zelfs een speciale ‘reisschrijn’ laten maken. De afgelopen jaren heeft ‘Bernadette’ al rondreizen gemaakt door Italië, Duitsland en Spanje. Eind volgend jaar gaat ze naar Ierland en aansluitend naar diverse landen in Azië. Maar in het voorjaar van 2020 bezoekt ze eerst België en Nederland. Dit gebeurt op initiatief van de federatie van bedevaartorganisaties uit de Benelux, waarbij ook het Huis voor de Pelgrim is aangesloten.

In België worden de relieken vanaf 11 maart ontvangen in bekende bedevaartoorden als Poperinge, Dadizele, Beauraing, Banneux, Lourdes-Oostakker, Antwerpen en Hasselt. In Nederland zullen de relieken in alle zeven bisdommen worden ontvangen. Elke bisschop heeft hiervoor een speciale kerk aangewezen. Tussen half mei en half juni zijn de relieken onder meer te gast in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Apeldoorn (aartsbisdom Utrecht), in de Sint-Fransciscusbasiliek in Bolsward (bisdom Groningen-Leeuwarden), in het heiligdom Onze-Lieve-Vrouw ter Nood in Heiloo (bisdom Haarlem-Amsterdam). In het bisdom Breda doet Bernadette Bergen op Zoom en Zegge aan en in Rotterdam wordt ze ontvangen in de Laurentiuskathedraal. De zuidelijke bisdommen ontvangen de relieken in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch (Bisdom Den Bosch) en in het bedevaartoord Klein Lourdes in Tienray (Bisdom Roermond).

Op elke plek zijn de relieken meerdere dagen te gast. Het exacte programma voor die dagen is nog niet bekend.

 << Terug naar het nieuwsoverzicht