Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Westlandse Bedevaartsoorden

Geplaatst op: 01 oktober 2019

Expositie Westlandse bedevaarten nader bekeken (1)

De tentoonstelling wordt georganiseerd in het kader van de herdenking dat tweehonderd jaar geleden, in 1819, de ‘Broederschap van de Westlandsche Processie naar Kevelaer’ werd opgericht. Bedevaarten zijn oeroud, maar tegelijkertijd nog steeds actueel. Een bedevaart of pelgrimage is een reis naar een plaats waar een heilige wordt vereerd. Of waar er volgens ooggetuigen verschijningen hebben plaatsgevonden, meestal van Maria of een andere heilige. In deze tentoonstelling kijken we vanuit de Westlanders naar...... De Middeleeuwse Westlandse Bedevaartsoorden.

De Sint Jorisverering in de De Lier
In 1245 werd in De Lier een dochterkerk gesticht van de kerk te Maasland die behoorde tot de Duitse Orde. Bedevaartgangers trokken hierheen voor de verering van Sint Joris. In de kapel van de Domkerk bevond zich een groot verzilverd beeld van Sint Joris te paard in een ’kas’ met traliën ervoor. De bedevaarten stopten na de beeldenstorm. Het beeld werd van zijn zilver ontdaan en werd later ’verstookt’.

Verering van Sint Adriaan te Naaldwijk
Bij de oprichting van het Adrianuskapittel in 1307 werd de kerk verheven tot een kapittelkerk, waarin een beeld van Sint Adriaan stond. Er werden processies gehouden met het beeld van Sint Adriaan. De plechtige ommegang op 8 september, het feest van Sint Adriaan, werd in de 16e eeuw verzorgd door het gilde van Sint Adriaan tot aan de laatste katholieke mis in 1572.

De Corneliuskapel van Honselersdijk
Vanaf de 14e eeuw werden er bedevaarten gehouden naar de Corneliuskapel bij het kasteel van Honselersdijk nabij Naaldwijk. De kapel werd vooral door pelgrims bezocht die leden aan het zogenaamde Corneliuseuvel (stuipen, vallende ziekte).

De relikwieën van Machutus in Monster
Monster had als kerkpatroon Sint Machutus. Bedevaartgangers bezochten in de 15e en 16e eeuw Monster voor genezing van epilepsie omdat relikwieën van Sint Machutus zich bevonden in deze kerk. De kerk kwam in 1572 in protestantse handen en de relikwieën gingen verloren.

O.L. Vrouw van Lourdes grot Monster
De Mariaverering in Monster leefde in 1877 op doordat pastoor Bauer er een Lourdesgrot liet bouwen, de eerste van Nederland. Na veel toeloop in de eerste jaren is er nu een kleine trouwe groep over die de nog bestaande grot bezoekt.

De expositie is vanaf zaterdag 21 september 2019 tot en met 16 februari 2020 dagelijks te bezichtigen van 13.00 – 17.00 uur, met uitzondering van de maandagen. Het Westlands Museum is gevestigd aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk. Meer informatie is te vinden op www.westlandsmuseum.nl.



<< Terug naar het nieuwsoverzicht