Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Brielle bereidt zich voor op een bijzonder jaar

Geplaatst op: 24 december 2021

Het bedevaartsoord herdenkt de dood van de HH. Martelaren van Gorcum 450 jaar geleden

Het bedevaartsoord Brielle bereidt zich voor op een bijzonder jaar. In 2022 is het precies 450 jaar geleden dat in Brielle de Martelaren van Gorcum om het leven kwamen. Met een folder nodigt de Bisschoppelijke Brielse Commissie met name ook groepen uit om in 2022 op pelgrimage te gaan en het heiligdom te bezoeken.

In het bedevaartsoord kan de kerk worden bezocht, die enkel tijdens het bedevaartseizoen geopend is en waar in een rijk versierde vergulde schrijn de relieken worden bewaard van de martelaren. Buiten achter de kerk is de plek aangegeven waar de martelaren stierven in 1572. Daar staat ook een ciborium (altaaroverkapping) en kan binnen de ommegang de kruisweg worden gebeden.

De folder voor groepen noemt enkele belangrijke data in 2022, zoals op 9 juli de Nationale Bedevaart. Het bedevaartseizoen opent op 14 mei en wordt afgesloten op 29 oktober.

“Brielle is de historische plek waar 19 priesters en monniken uit Gorcum in 1572 naar Brielle werden gebracht en daar werden, gemarteld en vermoord”, vermeldt de folder. “Vanuit de historie wil het heiligdom, juist in deze tijd, een plaats zijn van gebed, liturgie, bezinning en ontmoeting voor katholieken, alle christenen en belangstellenden, waarbij men zich in stilte en rust of in gezamenlijkheid vanuit het verleden kan richten op het heden en de toekomst.”

Ook de gemeente Brielle viert 2022 als een jaar, waarin allerlei activiteiten plaats zullen vinden. Op 1 april 1572 veroverden de watergeuzen de stad op de Spanjaarden. Het is een van de bekendste gebeurtenissen van de Tachtigjarige Oorlog. De dood van de Martelaren van Gorcum vond tegen die achtergrond plaats.

Het bedevaartsoord is tot 14 mei gesloten. Ga alvast op digitale pelgrimage via deze video:<< Terug naar het nieuwsoverzicht