Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Heen en weer naar de Martelaren van Gorcum

Geplaatst op: 08 juli 2013

‘Geroepen, geloven, gezonden’ was dit jaar het thema van de Nationale Bedevaart naar de HH. Martelaren van Gorcum in Brielle. Voldoende aanleiding voor SBW om dit jaar de 2e fietsbedevaart  te organiseren. Ons vertrekpunt in het Westland, hoe kan het ook anders, de Martelaren van Gorcumkerk in De Lier. Voordat we ons stalen ros bestegen, hield pastor Straathof een kort meditatief moment. En daarbij hadden we oog en oor voor de reliek en het bijzondere kazuifel dat voorin de kerk geplaatst was. In ons Licht van het Geloof werd een Martelaren van Gorcumkaars aangestoken welke tijdens onze bedevaart brandend in de Lierse kerk achterbleef. Een zelfde kaars namen we mee naar Brielle die we daar bij het altaar hebben aangestoken en achtergelaten.

Met 42 fietsende pelgrims over Westlandse wegen gingen we richting de pont bij Maassluis. De groep was duidelijk herkenbaar aan de felgekleurde jacks voor de eerste en laatste fietser. Onderweg werd op menig kruispunt een verkeersregelaar ingezet. Bij de pont aangekomen werden we verrast met een heuse ravitaillering: een lekkere stroopwafel voor nog meer energie en drank voor de vochtvoorziening. En de organisatie had nog een verrassing: we konden allemaal veilig de pont op, zonder te betalen voor een vervoersticket. Grandioos geregeld!

Aangekomen aan de oever van Rozenburg vervolgden we onze route naar Brielle, op weg naar de klaarstaande koffie. In de zo goed als volle Bedevaartkerk werd de eucharistie gevierd met bisschop Van den Hende als hoofdcelebrant in concelebratie met de Apostolisch Nuntius Mgr. A.P.L. Dupuy en Kardinaal A. Simonis. En niet te vergeten onze pastoor Steenvoorden en pastor Straathof. In zijn homilie zei Mgr. Van den Hende: “Vandaag zijn wij samengekomen in Brielle, in het Jaar van het Geloof op deze plaats van geloof. Indachtig het thema van deze Bedevaartsdag, weten we ons geroepen door de Heer, mogen we antwoorden in geloof en de bereidheid hebben om ons te laten zenden door Christus. Om van de Heer te getuigen in gebed, verkondiging en in daden van geloof en liefde jegens onze naaste.”

Na de Eucharistieviering volgden het Rozenkransgebed en de Kruisweg op de Ommegang van de Bedevaartskerk. Na de vespers met aansluitend de Sacramentsprocessie werd de Nationale Bedevaartsdag in Brielle afgesloten met de pelgrimszegen. Onze ‘bedevaart’ was nog niet teneinde: nog 20 kilometers op de fiets naar die andere Martelaren van Gorcumkerk. Zon en temperatuur waren ons gunstig gezind, en ook nu weer bij de pont een heerlijke versnapering: drank, koek en een appeltje voor de dorst. Geweldig! En ook nu weer mochten we ‘gratis’ veilig de pont op. Voor de bemanning van de pont waren we inmiddels bekende pelgrims uit het Westland geworden.

Tijdens het fietsen raak je met menigeen gezellig aan de praat en ontstaan er nieuwe vriendschappen, verhalen van vroeger komen boven en afspraken voor een volgende bedevaart werden gemaakt. Wat misschien op de heenweg vreemden voor elkaar waren, fietste als één familie terug naar het Westland. Dankbaar voor het goede verloop van de fietstocht en wat we die dag met elkaar mochten beleven en ervaren, werd er bij aankomst in De Lier afscheid genomen.<< Terug naar het nieuwsoverzicht