De tweede fietsbedevaart van Westland naar het Heiligdom van de Martelaren van Gorcum in Brielle zal worden gehouden op zaterdag 6 juli 2013. Wij sluiten ons daar aan bij de landelijke bedevaart ter herdenking van de 19 hoofdzakelijk Franciscaanse geestelijken die hun leven gaven voor het geloof.
Jong en oud, in leeftijd variërend van 19 tot 91 jaar hebben in 2012 meegereden. De sportieve en inspirerende bedevaart bleek toen een doorslaand succes. Gehoopt wordt hier een Westlands evenement van te maken.
De fietsers vertrekken om 08:00 uur vanaf de Kerklaan 8 in De Lier na een korte “wegzending” in de H.H. van Martelaren van Gorcumkerk. Met de mooie fietsroute, via de veerboot bij Maassluis, wordt zo’n 38 kilometer (heen en terug) afgelegd. Voor een gratis versnapering onderweg en overtocht wordt gezorgd.
Om 11 uur begint in de Martelarenkerk in Brielle de Eucharistieviering met Mgr. J.H.J. van den Hende als hoofdcelebrant. Na de lunch om 14:00 uur wordt de Kruisweg gebeden en daarna volgt om 15:00 uur een Vesperviering met processie en pelgrimszegen. We verwachten rond 17:30 uur weer thuis te zijn.
De geschiedenis van de martelaren van Gorcum speelt zich af tijdens de 80-jarige oorlog in de Nederlanden. Een periode waarin de reformatie en de contra-reformatie ook in Nederland in volle hevigheid woedde. De Nederlandse gewesten probeerden zich te ontworstelen aan de Spaanse overheersing. Verschillende steden werden ingenomen door Spaanse soldaten. Andere steden hielden stand of werden juist ingenomen door opstandelingen. Katholieke geestelijken verzetten zich tegen de overgang naar de nieuwe godsdienst. In het voorjaar van 1572 viel Den Briel in handen van de geuzen.
Op 9 juli 1572 stierven in Den Briel negentien geestelijken de marteldood aan de galg, na dagen van mishandeling, vernedering, uitputting en geestelijke terreur. Zestien van hen waren afkomstig uit Gorcum. Zij stierven omdat zij hadden geweigerd hun trouw aan de paus en hun geloof in de Eucharistie op te geven.
De 'Martelaren van Gorcum' of 'Nicolaas Pieck en gezellen' werden in 1675 zalig verklaard en in 1867 nam Pius IX hen op in het officiële Romeinse martyrologium (de lijst van heilige martelaren) na hen op het Sint-Pietersplein heilig te hebben verklaard. Hun gedachtenis is op 9 juli.
Het deel van de relieken van de Martelaren van Gorcum dat in bezit is van de Bisschop van Haarlem werd op 7 november 2005 bijgezet in het altaar van de kapel van de Tiltenberg. Een belangrijk deel van de relieken van de martelaren bevindt zich in de Sint-Niklaaskerk aan de Boterstraat in Brussel.
De namen van de Martelaren van Gorcum zijn:
Seculiere priesters:
LENARD VEGHEL, pastoor van Gorcum
KLAAS POPPEL, onderpastoor van Gorcum
GOVAART VAN DUYNEN, zielzorger in Gorcum
ANDRIES WOUTERS, pastoor van Heinenoord
Regulieren:
KLAAS PIECK, franciscaan, priester, gardiaan in Gorcum
JEROEN VAN WEERT, franciscaan, priester, ondergardiaan
WILLEHAD DE DEEN, franciscaan, priester
DIRK VAN DER EEM, franciscaan, priester
NICASIUS VAN HEEZE, franciscaan, priester
GOVAART VAN MERVEL, franciscaan, priester
ANTOON VAN HOORNAAR, franciscaan, priester
ANTOON VAN WEERT, franciscaan, priester
FRANS VAN ROOY, franciscaan, priester
CORNELIS VAN WIJCK, franciscaan, broeder
PIETER VAN ASSCHE, franciscaan, broeder
JAN VAN OISTERWIJK, augustijner koorheer, rector van de begijnhofzusters in Gorcum
JAN VAN KEULEN, dominicaan, pastoor van Hoornaar
ADRIAAN VAN HILVARENBEEK, norbertijn, pastoor van Monster
JACOB LACOPS, norbertijn, kapelaan in Monster