Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Pelgrims fietsend op bedevaart naar Brielle

Geplaatst op: 10 juli 2017

Nationale Bedevaart Brielle staat stil bij de martelaren van toen en de martelaren nu

Zaterdagmorgen 8 juli, het is nog vroeg, stil en verlaten in De Lier maar kort na 07.15 uur komt de een na de andere fietser het kerkplein van de HH. Martelaren van Gorcum op fietsen. De (fiets)bedevaart naar Brielle brengt ons samen. De Martelaren van Gorcum zijn gedood vanwege hun getuigenis omtrent hun, negentien in getal, twee van hen kwamen uit het Westland, Monster om precies te zijn: de norbertijnen Adriaan van Hilvarenbeek en diens kapelaan Jacob Lacops.

Bij het meditatief moment voorafgaande aan onze fietstocht naar Brielle wordt stil gestaan bij de Heiligverklaring van deze martelaren. Daarna stappen 40 pelgrims op hun stalen ros, de lezing van 1 Joh, 4,11-16 nog in gedachten. Met een heerlijke fietstocht via het Kralingsepad voert de tocht naar de pont bij Maassluis waar ons de eerste versnapering wacht. Vervolgens door naar Brielle voor de koffie.

In een volle bedevaartskerk worden tal van hoogwaardigheidsbekleders welkom geheten, maar op het priesterkoor ontdekken we ook kardinaal Simonis die aan het eind van de viering nog even van zich laat horen over zijn 60-jarig priesterjubileum dat hij onlangs vierde.  Na de viering was er voldoende tijd om buiten in de zon bij een heerlijk zomers temperatuurtje de lunch te nuttigen, en vele tochtgenoten te ontmoeten.

Terwijl de meeste pelgrims gezamenlijk de rozenkrans bidden, is er voor de jongeren in een tent naast de kerk een kennismaking met de wereld van de martelaren van nu. De Nationale Bedevaart wordt in de middag afgesloten met het bidden van de kruisweg, gevolgd door de vespers en de zegen met Allerheiligste.<< Terug naar het nieuwsoverzicht