Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Samen op weg naar Brielle

Geplaatst op: 09 juli 2019

Velen waren Geroepen om op zaterdag 6 juli naar De Lier te komen om vandaar uit met anderen op de fiets naar Brielle te gaan voor de Nationale Bedevaart. Nadat de fietsers langzaam maar zeker hun stalen ros voor de kerk geparkeerd hadden, werd het tijd om voor het meditatief moment de kerk te betreden. Niet nadat we door Anneke mede namens de parochie een hartelijk ontvangst kregen. Niet zonder reden was De Lier dit jaar wederom het vertrekpunt van onze fietstocht naar Brielle. De kerk in De Lier viert haar 90 jaar bestaan. En ja, fietsen van de HH. Martelaren naar de HH. Martelaren krijgt dan nog meer betekenis.

In het meditatief moment gaf diaken Walther Burgering ons een prachtige tekst mee van Norman Macleod (1812 – 1872)

Houd moed, broeder, zuster. Struikel niet,
ook al is uw weg oneffen en gekronkeld.
Er is een zon om de nederigen te leiden:
vertrouw op God en doe wat goed is   

Ook al is de weg zwaar en vermoeiend,
en is het einde nog lang niet in zicht.
Bewandel die moedig. Sterk of zwak:
vertrouw op God en doe wat goed is   

Sommigen zullen u haten, anderen zullen u liefhebben.
Sommigen zullen u vleien, anderen zullen u minachten.
Wend u af van mensen en richt uw blik omhoog:
vertrouw op God en doe wat goed is   

Eenvoudige regel en veilige leiding.
Innerlijke vrede en innerlijke macht.
Zon, die op onze weg bij ons blijft -
vertrouw op God en doe wat goed is   

Die laatste twee regels zijn ons sterk bij gebleven, later meer daarover.

De fietstocht vanuit De Lier naar Maassluis verliep voorspoedig. Iedere fietser weet snel zijn/haar plaats te vinden in de colonne met dit jaar een nieuwe wegkapitein en ook een nieuwe ‘bezem’fietser. Zoals elk jaar staat de catering in Maassluis de fietsers op te wachten om met stroopwafels en/of een frisdrankje de inwendige mens van nieuwe energie te voorzien om zo het vervolg van de etappe naar Brielle te kunnen volbrengen. Hans en Christine hebben deze (nieuwe) taak prima uitgevoerd.

Er lopen vele wegen naar Rome, zo ook naar Brielle. Onze nieuwe wegkapiteins Peter en Gerard lieten ons via een toeristische route Brielle binnen fietsen. Bij de (straatnaam)bordjes ‘batterijweg’ en ‘slagveld’ voelden we ons een klein beetje ongemakkelijk.

Meer dan duizend gelovigen waren op de been voor Nationale Bedevaart Brielle met thema ‘Geroepen’. De aanwezigen hoorde de bisschop zeggen: ‘Kunnen we een klimaat van roepingen scheppen?’

Na de Kruisweg volgde de vespers met processie naar het Martelveld. Daar vindt ook de afsluiting van de devootvolle dag plaats, met Pelgrimszegen voor alle aanwezigen. Eenmaal bij onze fietsen aangekomen daalde er een andere vorm van zegen over ons neder. En het hield maar niet op. Die laatste twee regels van de tekst bij de pelgrimszegen ’s ochtends hadden ons toch wat anders beloofd?

Ondanks die druppels heeft de dag ons in alle opzichten goed gedaan. Dank aan allen die met ons meegefietst zijn en/of op welke wijze dan ook een bijdrage hebben geleverd om zo Samen op weg te zijn.

foto's van Ton Halkes<< Terug naar het nieuwsoverzicht