Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Westland fietst naar Brielle

Geplaatst op: 18 juli 2018

Nationale bedevaart Brielle 7 juli 2018 - 'Volharden in gebed'

Dit jaar organiseerde Westlandse Bedevaarten(SBW) voor de 7e keer de fietsbedevaart naar het bedevaartsoord HH. Martelaren van Gorcum in Brielle. Een fietstocht van 25 km die begon met een kort meditatief moment in de Parochiekerk HH. Martelaren van Gorcum in De Lier. De kerk die beschikt over een schrijn met een relikwie van de martelaren van Gorcum en een prachtig kazuifel met afbeeldingen van de martelaren. Deze waren speciaal voor het meditatief moment van deze dag op het priesterkoor opgesteld.

In zijn welkomstwoord herinnerde diaken Ronald Dits eraan dat in 1572, tijdens de Opstand in de Nederlanden tegen het Spaanse gezag, 19 rooms-katholieke geestelijken in Brielle na een schijnproces werden berecht en ter dood gebracht. Onder hen de norbertijnen Adrianus van Hilvarenbeek, pastoor te Monster met zijn kapelaan Jacobus Lacops. Genoeg reden om onder druk voor het gezag te bezwijken. Dat deden zij niet, zij bleven trouw aan hun geloof en bleven tot het laatst toe volharden in hun gebed. ‘Volharden in gebed’ het thema van het diocesane jaar van gebed en de Nationale Bedevaart naar het bedevaartsoord HH. Martelaren van Gorcum. Een thema dat in de loop der eeuwen nog niets aan betekenis heeft ingeboet. Met de reiszegen van St. Patrick werd het meditatief moment afgesloten en maakte iedereen zich klaar om te vertrekken.

De eerste etappe van de fietsbedevaart eindigde in Maassluis bij de pont over de Nieuwe-Waterweg. Daar werd even rust gehouden met frisdrank en stroopwafels. Al wachtend op de pont arriveerde er nog een groep pelgrims uit de parochie Maria Sterre der Zee in Den Haag. Ook zij benutte de wachttijd voor even rust. Na de rust werd er ingescheept, staken we de Nieuwe-Waterweg over en gingen aan land in Rozenburg om onze fietstocht naar Brielle te vervolgen. Bij aankomst in Brielle werd er volop genoten van het weer en de koffie en stroomde het bedevaartsoord vol met pelgrims uit alle delen van het land.

Om 11 uur begon de Pontificale Eucharistieviering waarin Mgr. J.H.J. van den Hende, bisschop van Rotterdam de hoofdcelebrant was en het koor “Canticum novum” uit Lisse de gezangen verzorgde. Een uitvoerig verslag met foto's van de Nationale Bedevaart Brielle 2018 is te vinden op de website van het Bisdom Rotterdam (www.bisdomrotterdam.nl). Na de Eucharistieviering was er tijd voor de lunch terwijl de zon het bedevaartsoord omtoverde tot een plaats van ontmoeting. Het middagprogramma begon met het bidden van Rozenkrans waar de blauwe zusters (Dienaressen van de Heer en van de Maagd van Matará - SSVM) in voorgingen. Na het bidden van de Kruisweg, waarin pastor H. Smulders voorging, werd de Nationale Bedevaart met Vespers en Processie en Pelgrimszegen afgesloten.

Voor de groep fietspelgrims uit het Westland zat het er nog niet op. Zij begonnen aan hun terugtocht naar de Parochiekerk HH. Martelaren van Gorcum in De Lier. Onderweg daar naartoe kozen steeds meer pelgrims voor de kortste weg naar huis met de herinnering aan een mooie dag met veel mooie momenten en ontmoetingen. Maar zeker ook met de gedachte ‘we waren samen een hele dag en 50 km samen onderweg’. Volgend jaar zal de Westlandse Bedevaart naar Brielle worden gehouden op 6 juli en vertrekken we van de parochiekerk van de Heilige Machutus in Monster.<< Terug naar het nieuwsoverzicht