Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Bijzonder verhaal in Lourdes

Geplaatst op: 30 oktober 2017

Een bijzonder verhaal van een reis naar Lourdes

In januari 2017 werd ik verrast door Margrit Stijger. Zij had voor mij een reischeque gewonnen voor een reis naar Lourdes. Naar aanleiding van een facebookactie van de VNB had zij mij getagd met deze woorden, waarom zij mij de reis gunde : “Agatha ik gun jou deze reis, omdat je een fantastisch mens bent, je altijd voor iedereen klaar staat! En ik weet hoeveel kracht en energie je haalt uit een week in Lourdes! Je verdient het!” Een kadootje met zoveel liefde, ik was ontdaan!!! 14 oktober was het zover. Samen met 1100 pelgrims van bisdom ’'s-Hertogenbosch, reisde ik met de TGV af naar Lourdes. Het was weer een geweldige ervaring. Ik ben al 3 keer in Lourdes geweest, 3 jaar achter elkaar met de Westlandse Bedevaarten. Dat was een bijzondere ervaring met elk jaar een andere belevenis.

Nooit alleen
Dit jaar voor het eerst met een heel ander gezelschap. Veel ontmoetingen, veel verhalen, luisterende oren, fijne omhelzingen en schouderklopjes, iedereen met een eigen rugzak vol emoties. En dan is daar het Heiligdom met Maria, de grot, het bronwater, de kaarsen, de kruisweg, de kerken, het verhaal van Bernadette en de rivier de Gave. Allemaal bezinningspunten waar je even stil kan staan bij jouw problemen, kan bidden voor kracht en genieten van de saamhorigheid. Soms ben je alleen, soms met velen, iedereen met dezelfde intentie: kracht en troost zoeken. Daarnaast zijn er ook fijne en leuke momenten met een lach en een traan. Elke morgen een mooie mis en daarna een heerlijke cappuccino op een terras. Heerlijke maaltijden in het hotel en ‘s-middags een rondleiding over het Heiligdom met zijn betekenisvolle kerken, een stadswandeling langs de plekken waar Bernadette heeft geleefd en een mooie kruisweg lopen. Nieuw voor mij dit jaar was een kapel in een grot aan het einde van de grote kruisweg met het beeld van de Piëta, Maria met de dode Jezus op haar schoot. Daar wordt stilgestaan bij alle overleden kinderen en speciaal de baby’s die heel kort het daglicht hebben gezien. Een verrassende en emotionele ervaring!

Barrière?
En dan zijn er ook de baden, een zeer speciale en aparte beleving…… De sacramentsprocessie en de mis bij de grot zijn ook niet te vergeten belevenissen. En omdat wij met het bisdom 's-Hertogenbosch reisden, was ook bisschop de Korte aanwezig. Hij ging alle vieringen voor, ook de internationale mis. Met duizenden internationale gelovigen hetzelfde bidden. Ik zat naast een dame uit Sicilië, slechts een taalbarrière, zeker geen emotionele barrière!
En niet te vergeten de lichtprocessie met het welbekende Marialied refrein: Avé, Avé, Avé Maria, waarbij alle meegedragen kaarsen omhoog gaan. Een Nederlandse happening met duizenden pelgrims. Daarna een gezellig samenzijn in de hotelbar met een lekker wijntje.

Schaapskooi
Eén van de vaste uitjes is een excursiedag in de omgeving van Lourdes. Ik koos dit keer voor Bartrès, het plaatsje waar Bernadette door een voedster is groot gebracht en van waaruit zij schapen ging hoeden. Met de bus, maar wij liepen terug, het pad volgen wat Bernadette vaak liep naar Lourdes. Onderweg de schaapskooi bezocht en daar gepicknickt: een fijn moment waar veel emoties boven kwamen onder ons gezelschap van slechts 5 pelgrims; héél bijzonder! Lourdes, de plek waar de hemel de aarde raakt, waar iedereen gelijk is, waar rust en vrede geldt, waar zoveel mensen troost vinden met en bij elkaar!

Verrijking
Wilt u ook een keer naar Lourdes, sluit u zich dan aan bij de Westlandse Bedevaarten. Zij regelen alles perfect, van de eerste dag t/m de laatste dag. Van een kenningsmakingsbijeenkomst tot een nabespreking/beleving. Bent u zelfstandig maar niet zo goed ter been, dan zijn er in Lourdes rolstoelen beschikbaar. Als u dat van te voren opgeeft, dan wordt er voor een rolstoelduwer gezorgd. En ik verzeker u uit ervaring, dat er dan zich een mooie band vormt tussen de twee pelgrims. Ik heb ook de laatste reis een rolstoel mogen duwen en deze pelgrim mogen begeleiden, een verrijking van mijn eigen Bedevaart!

Bij deze wil ik Margrit Stijger bedanken voor het taggen in de actie en het winnen van mijn reis en de VNB bedanken voor de mooie reis die ik heb mogen beleven! Het was zeker niet voor de laatste keer!!!

Een hartelijke groet van een dankbare Agatha Diepeveen<< Terug naar het nieuwsoverzicht