Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

De stadswandeling

Geplaatst op: 21 oktober 2013

De stadswandeling

In het verhaal van Bernadette hebben we gehoord over haar geboortehuis, en hoe het de jaren erna met haar en haar familie vergaan is. Met de stadswandeling kunnen we dit met eigen ogen zien. We beginnen in de parochiekerk in de bovenstad. De parochiekerk waar Bernadette gedoopt is, is afgebrand maar op bijna dezelfde plek is een nieuwere kerk gebouwd. In de kerk zijn nog wel de oude doopvont en een kopie van de doopakte te bewonderen. Naast de kerk staat een standbeeld van pastoor Peyremale, de pastoor die zo’n belangrijke rol in het leven van Bernadette gespeeld heeft. Van de parochiekerk gaan we naar het cachot, ook daar heeft Bernadette en haar familie enige tijd gewoond. Een ‘huis’ dat als stadgevangenis dienst gedaan had maar vanwege de erbarmelijke leefomstandigheden afgekeurd was. Juist deze plek moet aan de al verzwakte Bernadette en haar familie huisvesting bieden. En tot slot op onze wandelroute de molen van Boly, het echte geboortehuis van Bernadette. Eenmaal terug op het heiligdom kunnen we foto’s aanschouwen van de wateroverlast in Lourdes van juni 2013. Een grote ravage op tal van plekken op het heiligdom. Het zal nog wel jaren duren voordat alle schade hersteld is.
Met onze eigen groep lopen we de kruisweg voor de zieken. De kruiswegstaties zijn stuk voor stuk kunstwerken en dragen bij aan een intense beleving van de kruisweg bidden. Tot slot van deze betekenisvolle dag doen we ‘s avonds mee aan de lichtprocessie.
Na alle devote activiteiten is het tijd van ontspanning. Dat wordt o.a. gevonden in het café waar veel Nederlanders samenkomen: Jeanne d’arc, het ‘Hollandse’ café aan de Gave.<< Terug naar het nieuwsoverzicht