Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Van Lourdes naar Westland

Geplaatst op: 20 oktober 2012

De dag van afscheid, van Lourdes naar Westland

Zaterdagmorgen 06.00 uur, de hoteltelefoon rinkelt, de wake-up-call doet z’n werk. Ondanks dat ik in mijn eerste slaap ben moet ik er snel uit, we hebben tenslotte afgesproken om 06.30 uur gezamenlijk aan het ontbijt te zitten. Na een lekkere warme douche, aankleden, koffer open, kleren er in, deksel dicht en naar beneden. Het vertrek uit Lourdes is aanstaande. Ben benieuwd hoe het buiten is: zie dat er maar een paar spetters vallen. Hoe zou het met de Gave zijn? Vrijdagavond was het wel bar en boos wat er allemaal in de rivier uit de bergen naar beneden kwam. “Als dat maar goed gaat”, zeiden we nog tot elkaar in Jeanne d’arc.
De bus komt precies op tijd voorrijden (wat voor franse begrippen een unicum is) en brengt ons naar het station dat in de bovenstad Lourdes ligt. We nemen onze posities in de trein in en nadat iedereen erin zit, vertrekt hij om één minuut voor negen uur. Het zal u niet verbazen dat de gezelligheid van een week Lourdes met Westlanders gewoon doorgaat in de trein. De trein moet geregeld stoppen bij een station, het is tenslotte geen intercity die elk station mag doordenderen. Altijd leuk om even te kijken bij welk station we nu weer stil staan. Een pelgrim wijst mij erop dat we nu bij station ‘Sortie’ staan. Maar op elk station in Frankrijk vindt je wel een bordje sortie.
Het eerste en tevens laatste station waar we mogen uitstappen heet Tourcoing. Daar staan ook de bussen klaar die ons naar Nederland brengen en ieder weer terugbrengen daar waar een week geleden de reis begon. Moe maar voldoen stappen de pelgrims uit. Het zit er voor dit jaar weer op.

We kunnen terugkijken op een mooie week. We hebben gehuild, gelachen, lol gemaakt maar bovendien gezorgd dat elk rugzak in Lourdes geleegd werd en dat de accu vol teruggaat. Volgens mij is dat meer dan gelukt.
Tijdens de terugreis werden we met enige regelmaat geconfronteerd met de berichten uit Lourdes: de Gave treedt buiten de overs, hotels onder water, helikopters die mensen evacueren. Later in de middag komen ook via internet op de mobiele telefoons de beelden tot ons. We hadden geen paar uur later mogen vertrekken uit Lourdes, het heeft voor ons zo moeten zijn. Ave Maria, tot volgend jaar.<< Terug naar het nieuwsoverzicht