Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Lourdes 2014 dag 6

Geplaatst op: 22 oktober 2014

De (inter)nationale hoogmis.

Op zondag en woensdagmorgen is er gebruikelijk in de Pius X de internationale hoogmis. In deze ondergrondse kerk kunnen met gemak 25.000 mensen plaatsnemen. Maar deze kerk heeft vorig jaar zomer veel schade opgelopen vanwege de overstroming. Na de overstroming zijn noodmaatregelen genomen om de bedevaarten en processie zo goed mogelijk te laten doorgaan, maar voor veel zaken moest nog een definitieve reparatie plaatsvinden. Op dit moment is het erg rustig in Lourdes, zo rustig zelfs dat het aantal pelgrims dat de internationale hoogmis zou bezoeken beperkt blijft tot 160 Nederlanders en 80 Italianen. Het heiligdom heeft daarom besloten de internationale viering in de Saint Josephkerk te houden. Onze bisschop mag daarin voorgaan en hij streelt de harten van onze medepelgrims door op diverse momenten in de viering onze buitenlandse gasten in hun taal toe te spreken. De overweging doet hij zelfs in het Italiaans (de monseigneur spreekt vloeiend Italiaans en nog enkele andere talen). Wat aanvankelijk als een lastige Nederland-Italiƫ ontmoeting lijkt, blijk achteraf een gezellige sfeervolle viering te zijn met over en weer dankwoorden en uitnodigingen. Was het maar op alle fronten zo met elkaar!
Nu de pelgrims al enkele dagen in Lourdes zijn, gaat ieder zijn eigen dingetje opzoeken. Zo geeft ieder zijn/haar invulling aan de middag: naar de baden, de grote kruisweg, de basiliek en crypte bezoeken of lekker shoppen of een terrasje pakken. Het kan allemaal in een zonovergoten Lourdes. Waar hebben we dat aan te danken? We sluiten de middag af met de viering met de handoplegging. Een viering waar je letterlijk even stil van wordt, je voelt je even wat klein en kwetsbaar, het roept wat emoties op maar anderzijds geeft het ook weer heel veel kracht. Menig pelgrim hoor ik zeggen dat ze het toch wel fijn vonden om dit te beleven.
Tijdens de lunch hadden we onze Westlandse jongere Joyce op visite, zowel moeder Ineke, Joyce als de gehele groep vonden dit een leuke een gezellige ontmoeting.<< Terug naar het nieuwsoverzicht