Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Lourdes in verbouwing

Geplaatst op: 03 februari 2015

Lourdes krijgt een grondige verbouwing

Project "Grot, hart van Lourdes"

Het heiligdom van Lourdes heeft het gebied rond de grot opnieuw in te richten nader uitgewerkt. In november zijn de eerste werkzaamheden van het project ‘Grot, hart van Lourdes’ al begonnen. Het eerste deel van het project bestaat uit de bouw van een nieuwe hydraulische brug over de Gave. De brug wordt in hoogte verstelbaar en moet daardoor bestand zijn tegen mogelijke overstromingen, zoals die in 2012 en 2013 plaatsvonden. De ‘brug van de grot’, zoals ze genoemd wordt, komt tussen de grot en de baden te liggen. De brug wordt deze winter gebouwd en moet klaar zijn bij de opening van het nieuwe bedevaartseizoen op 29 maart 2015.

Tijdens de eerste fase van de werkzaamheden worden ook nieuwe bomen geplant op het plein tussen de grote bogen en de grot. Voor de grot komt nieuwe bestrating en komt er een systeem dat de grot tegen overstromingen moet beveiligen. Het plein voor de grot is als een halve cirkel dat een beetje hellend afloopt naar de grot. Hierdoor hebben de achterste rijen in de toekomst beter zicht op de grot.

In de winter van 2015/2016 wordt de tweede fase van het project uitgevoerd. Deze bestaat uit het vervangen van de kraantjes door granieten waterbakken met water uit de bron. Deze bakken komen op de plek waar nu nog de kaarsenstandaards staan. Tot fase twee behoort ook de bouw van een grote moderne luifel voor de baden, die het gebouw uit 1958 een opener, maar wel serene, uitstraling moet geven. Tenslotte wordt ook aan de overkant van de Gave een ‘tuin van licht’ aangelegd. Deze krijgt het ontwerp van een rozenkrans met lage begroeiing waartussen de kaarsen kunnen branden.

De totale kosten van de werkzaamheden worden op ruim 15,6 miljoen euro geraamd. Het hele plan wordt uit eigen middelen en zonder overheidssteun gefinancierd. Na de overstroming ontving het heiligdom ruim 9 miljoen euro aan giften van over de hele wereld. Een uitgebreide sfeerimpressie van het project ‘Grot, hart van Lourdes’ is te vinden op de website www.projetgrottecoeurdelourdes.com<< Terug naar het nieuwsoverzicht