Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

De stadswandeling van Bernadette

Geplaatst op: 11 mei 2018

verslag dag 5 bedevaart Lourdes 7 t/m 15 mei 2018

Na het ontbijt zijn we met elkaar naar de Pius X basiliek gelopen om daar de eucharistie te vieren. Nog wat frisjes maar met mooi helder weer – de sneeuw was op de bergtoppen te zien- begonnen we de dag. Er waren al veel mensen op de been en de vele souvenirs winkeltjes stonden al uitnodigend open. Het thema van de viering was: dankbaarheid. Pastor Straathof sprak hierover in de verkondiging en ook over zijn eigen weg in geloof van de Grot in Lourdes naar het priesterschap. Hij wist met zijn woorden veel mensen te raken.

Na de viering kregen we tijd om zelf naar eigen wens in te vullen. Enkelen van onze groep kregen na ’n kopje koffie van de ober van het restaurant een prachtig Ave Maria te horen: een ontroerend moment. Iedereen besteedde de tijd naar eigen zin. Het Heiligdom was op deze stralende dag weer vol met mensen. Bij de grot en de baden was het erg druk. Er was buiten bij de grot ook een viering. De liederen klonken prachtig. Ook vogels lieten hun gezang horen. Voor de lunch was iedereen  weer in het hotel en liet het eten prima smaken.

Daarna gingen de meesten van de groep op pad om in het oude gedeelte van Lourdes, het bovenstadje, mee te lopen met de Bernadette wandeling, in het teken van leven van Bernadette. Omdat de straten dar omhoog / omlaag lopen, werd met vereende krachten iedereen geholpen om dit zo goed mogelijk mee te beleven. De tocht voerde langs musee de Lourdes met herinneringen aan Bernadette en het kerkhof van de parochiekerk. Hier liggen familieleden. O.a. de ouders van Bernadette, de familie Soubirous, begraven.

Daarna wilden we een kijkje nemen in La Fabrique om te zien hoe heiligenbeelden worden gemaakt. Helaas was dit gesloten. Inde parochiekerk, de kerk waar Bernadette ook naar toe ging met har familie, zagen we de doopvont waarin zij als baby gedoopt was, en de crypte. De kerk zelf was gesloten (twee jaar renovatie).

Naast de kerk staat een standbeeld van pastoor Peyremale, de dorpspastoor die tijdens de verschijningen en alles wat daarna gebeurde met Bernadette verbonden was. Hij is in de crypte begraven. Wij vervolgen onze route met een bezoek aan ’t Cachot. Hier woonde Bernadette met haar ouders en zusjes / broertjes noodgedwongen  en in armoede. Het kleine gebouwtje was afgekeurd als gevangenis maar nu wel toegewezen aan deze familie  die door omstandigheden niet meer konden wonen in hun huis, de molen. Een heel klein woninkje zonder enige voorzieningen. Omdat ons gezelschap moe en warm was geworden, hielden we een pauze en dronken wat op een terrasje. Gezellig weer bijgekomen vervolgden we de wandeling. We kwamen langs het kleintjes en volste winkeltje van Lourdes. En dat was het ook: alles hing of stond vol met alles wat je maar kunt bedenken op het gebied van souvenirs, beeldjes, kaarten, boeken, rozenkransen en vul maar aan. Het winkeltje was een heel klein beetje minder vol na ons bezoek. Heel leuk om te zien.

Onder leiding van Nico gingen we verder. Een bezoek aan het geboortehuis-molen van Bernadette. Haar vader was molenaar. De indeling en inrichting was te zien met de meubels en anderen delen van de molen. Allemaal erg interessant. We sloten dit gedeelte van de middag af met het bekijken van afbeeldingen van het leven van Bernadette: de moeizame strijd van haar, vanaf de eerste verschijningen tijdens ’t hout sprokkelen bij de rotsen van de rivier De Gave, toto de erkenning en de verering van Maria bij de grot na haar 18 verschijningen.

Daarna op weg naar de sacramentsprocessie. Daar was onze hele groep weer compleet en wachten we met elkaar tot de viering ging beginnen. Er waren weer duizenden mensen bijeengekomen. Om hier aan mee te doen. Na de opening van de viering, gebed, gezang, verering van het Allerheiligste, zette de processie zich in beweging met voorop het kruis, vlaggen, vaandels en alle deelnemers werd het Allerheiligste nar de Pius X kerk gedragen. Daar was weer ’n prachtige viering met gebed en zang en stilte. Na de viering liepen we naar het hotel voor het diner.

Zoals al eerder voorspeld was: deze dag zou de eenheid, saamhorigheid van ons pelgrims vergroten. Dankbaar sluiten we de dag af zoals we ook met dit thema begonnen.

Greetje Nederpel<< Terug naar het nieuwsoverzicht