Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Thuiskomen uit Lourdes

Geplaatst op: 08 mei 2011

Thuiskomen uit Lourdes

In alle vroegte ging op zaterdagmorgen de wekker in het hotel: snel uit bed waar je net in lag, koffer inpakken en naar beneden voor het ontbijt. Een blik op de klok zegt dat het amper 04.30 uur is. Maar ja, in het Westland zijn we gewend om vroeg op te staan. Door de stille en verlaten straten van Lourdes werden we met de bus naar het station gebracht. Het heeft toch wel iets bijzonders om bij het krieken van de dag Lourdes te verlaten. Lourdes ligt achter ons, thuis wacht ons het dagelijks leven. We nemen de herinnering van deze Westlandse bedevaart mee naar huis, en jawel ook Lourdeswater. Lourdes is een ervaring, een gevoel dat we de rest van ons leven zullen koesteren. Moe maar voldaan hebben we Lourdes verlaten, de plaats waar hemel en aarde elkaar raken. Waar vreugde en verdriet samenvallen.
De eerste uren in de trein waren een kwestie van niet genoten nachtrusturen inhalen. Toen de trein in beweging kwam, vielen bij velen de luiken dicht. Na een kopje koffie werd ook het lichaam wakker en kwam er stemming in de trein. De kaarten werden tevoorschijn gehaald en het klaverjassen kon beginnen. Of het nu door de lunch kwam of door het warme zonnetje, maar zo aan het begin van de middag was bij velen de vermoeidheid letterlijk af te lezen en zagen we dat zelfs onze hoofdaalmoezenier even naar de binnenkant van zijn ogen aan het kijken was. Door vandalisme op het spoor (ook dat bestaat tegenwoordig) kon de trein pas 45 minuten later dan gepland het station van Tourcoing binnen rijden. Het uitstappen van de trein en daarna het instappen in de bus voor een Westlandse parochie ging buitengewoon vlot. Bij de meeste westlandse kerken werd de bus zo rond 21.15 uur door een hele schare mensen ontvangen. Blij maar zeer voldaan stapten de pelgrims uit: een drukke week maar een ervaring rijker. "Dit hadden we niet willen missen" was een veel gehoorde kreet.
Op maandag 15 augustus 2011 zullen we het pastoraalprogramma van onze bedevaart afsluiten met een viering in de H. Machutuskerk te Monster, daar waar ook de oudste Lourdesgrot van Nederland te vinden is. Later dit najaar zullen we samenkomen voor een reünie, een gezellige avond voor al uw verhalen, foto's en om ervaringen met elkaar te delen. Een uitnodiging volgt.

De Stichting Bedevaarten Westland en de commissie Westlandse Bedevaart Lourdes 2011 dankt een ieder die heeft bijgedragen aan het succes van deze bedevaart. En niet in het minst alle deelnemers die met ons deze bedevaart naar Lourdes mee gemaakt hebben.<< Terug naar het nieuwsoverzicht