Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Lourdes etappeplaats in Tour de France

Geplaatst op: 03 juli 2018

De 19e etappe van de Tour de France op vrijdag 27 juli 2018 vertrekt vanuit het heiligdom in Lourdes. De etappe gaat van Lourdes naar Laruns.

Volgens Tourdirecteur Christian Prudhomme is het niet de bedoeling dat de hele Tourkaravaan het heiligdom overspoelt. Ook heeft hij toegezegd dat de zieken die op dat moment in Lourdes zijn, de beste plaatsen krijgen om de wielrenners te zien vertrekken.

De beroemdste wielertocht ter wereld heeft wel vaker de stad Lourdes aangedaan, zowel als start- of finishplaats. De start is nu wel op het Heiligdom zelf, en dat zou volgens ingewijden wel de eerste keer zijn. De 19e etappe van de Tour de France begint om 12:15 u en de finish wordt verwacht rond 17:49 u (doorkomsttijden).

Het Heiligdom van Lourdes is dan ook druk met de voorbereidingen voor het vertrek van de etappe. Doel van het Heiligdom is om alle pelgrims en de bezoekers, ondanks de omvang van het evenement, de bezinning van het geloof te laten ervaren. Beide elementen sluiten elkaar niet uit: pelgrims kunnen genieten van de festiviteiten die de Tour met zich meebrengt. Wielerliefhebbers kunnen de kracht en het gevoel dat Lourdes bij veel mensen teweeg brengt ervaren.

Speciaal programma
Om laatstgenoemde te bewerk stellen heeft het Heiligdom een speciaal programma:
Donderdag 26 juli
21.00 uur - Lichtprocessie voor tourrenners (met fiets in hand). Aan deze processie zullen ook de deelnemers van de sponsorfietstochten deelnemen.  
Vrijdag 27 juli
08.00 uur             Speciale mis aan de Grot, ter gelegenheid van de Tour de France.
Voorganger is Mgr. Brouwer, bisschop van Tarbes en Lourdes.
8.50 uur               Officiële toespraken
10.00 uur             Aanvang tourcaravan
10.30-11.30 uur   Zegen van de renners bij de Grot
10.40 uur             Presentatie wielrenners
12.00 uur             Vertrek wielrenners van het Heiligdom door de Sint-Joseph poort

Het podium voor de presentatie van de renners zal voor de Gekroonde Maagd worden geplaatst. De Esplanade is beperkt beschikbaar aangezien hier de verschillende teams voor vertrek zullen plaatsnemen.

Aangepaste openingstijden Heiligdom
Op 27 juli zijn de Grot, de fonteintjes, de baden, en de verschillende kerken gewoon geopend voor bezoek. Porte Saint-Michel, de Rosaire en het bordes op de Rosaire zijn in de ochtend gesloten.<< Terug naar het nieuwsoverzicht