Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Tentoonstelling en wandelingen 675 jaar Mirakel van Amsterdam

Geplaatst op: 01 november 2020

In het jaar 1345 vond in de Kalverstraat in Amsterdam het Mirakel van Sacrament van Amsterdam plaats, een eucharistisch wonder dat de opkomst van Amsterdam als pelgrims- en handelsstad inluidde. Sindsdien kwamen pelgrims van heinde en verre naar de kapel van de Heilige Stede, die in 1347 werd gebouwd op de plaats van het wonder. De pelgrims liepen over de Heiligeweg en andere pelgrimsroutes naar Amsterdam. In de Mirakelstad volgden ze een processieroute die hen twee keer langs de Heilige Stede leidde. Zelfs toen Amsterdam en de Heilige Stede in 1578 protestants werden, bleven de katholieke pelgrims komen.

Nieuwe tijden braken aan toen in 1881 op initiatief van twee Amsterdammers de oude processieroute in ere werd hersteld. In stilte liepen zij vanaf het Spui via Kalverstraat, Dam, Haarlemmerstraat, Warmoessteeg en Nes terug naar de Begijnhofkapel aan het Spui. De Stille Omgang was geboren! In moeilijke tijden, tijdens de Spaanse griep en rond de Tweede Wereldoorlog, liepen tienduizenden pelgrims mee. En nog steeds komen in de vastentijd jaarlijks duizenden pelgrims met bussen naar Amsterdam om er de Stille Omgang te lopen.

Dit jaar wordt vanaf 10 oktober het jubileum van het Mirakel van Amsterdam herdacht met een tentoonstelling over 675 jaar Mirakel van Amsterdam in KoepelKathedraal Haarlem en de Stompe Toren Spaarnwoude. Voor die gelegenheid worden de Middeleeuwse Mirakel-routes naar Amsterdam hersteld. Medio oktober worden langs de routes oude bouwfragmenten van de Heilige Stede geplaatst die de pelgrims de weg naar Amsterdam wijzen.
De routebeschrijvingen van de wandelingen vindt u in deze Nieuwsbrief.

Kijk voor meer informatie over de tentoonstellingen en de wandelingen op de website van Stichting Katholiek Erfgoed.



<< Terug naar het nieuwsoverzicht