Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Bijbeluitleg en nog veel meer

Geplaatst op: 26 augustus 2013

De eerste echte dag in Taizé is aangebroken: maandag tot en met zaterdag heeft elke bezoeker in Taizé een programma dat past bij zijn/haar leeftijdsgroep. Een van de onderdelen daarvan is de Bijbeluitleg, door sommigen ook wel catechese genoemd. De jongeren van 15/16 jaar zijn gescheiden van de groep 17 t/m 29 jaar, en ook van de volwassenen. Ieder volgt zijn/haar programma. En als u denkt: zoveel jongeren van 15/16 jaar zijn er niet in Taizé, u zult zich vergissen: ruim 500 jeugdigen, verdeeld over twee grote tenten. Op dit moment zijn er ca. 2300 mensen in Taizé waarvan de helft afkomstig uit Duitsland. Met 38 personen uit Nederland (groep Naaldwijk en Nijkerk) steken we daar een beetje schril bij af.

De werktaak voor de jeugdigen onder ons was de schoonmaak van toiletten en wasgelegenheden, het gehele terrein ontdoen van rommel dat toch naast de vuilnisbak beland is, tot en met ramen lappen van de telefooncellen. Ja, die bestaan nog in Frankrijk. Met enige verbazing hebben we gekeken hoe een vrijwilliger van Taizé (permanance) op zeer ludieke wijze de jeugd in extase wist te brengen om hun corvee-taak uit te voeren. Zelfs een parodie op het lied 'We will rock you' werd ingezet om de jeugdigen swingend 'We will clean you' te laten zingen.

Vandaag ook een dag om meer tot jezelf te komen. En dat lukte bij velen heel goed. Om de ontmoetingen in Taizé nog beter te begrijpen zijn we ook even bij het graf van broeder Roger gaan kijken. De eenvoud brengt je dan echt wel in anderen sferen. Zo ook de vieringen van de dag. Nu we dat vaker meegemaakt hebben, voelt het van binnen steeds warmer aan en wordt bij menigeen het rugzakje geleegd.<< Terug naar het nieuwsoverzicht