Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Wat neem jij mee uit Taizé?

Geplaatst op: 09 augustus 2014

Het is begin augustus en heel Nederland geniet van de zomerzon en de vakantiedagen. Eén van de normaalste vragen die je stelt voordat je op vakantie gaat is: “Wat neem jij mee?” Het antwoord daarop luidt: “Een tent, genoeg schone kleren en natuurlijk Duct Tape voor alle onvoorziene problemen”.
Eind juli was de situatie echter anders. Deze vraag werd namelijk niet vóór, maar aan het einde van de vakantie gesteld aan een aantal jongeren uit het Westland (e.o.) die in de laatste week van juli naar Taizé (op vakantie) is geweest. Dit dorpje in de Franse heuvels staat bekend om de broedergemeenschap die hier leeft. Zij leven in eenvoud en celibaat en nodigen jongeren uit de hele wereld uit om met hen een week in eenvoud te leven. Jaarlijks komen hier tienduizenden jongeren van over de hele wereld op af. De week in eenvoud bestaat uit drie oecumenische gebedsdiensten per dag, eenvoudige maaltijden, bijbelintroducties, momenten van stilte, evaluatie, internationale ontmoetingen en gesprekken met leeftijdsgenoten. Deze gesprekken gaan over van alles. Over jouw geloof, de cultuur, problemen, maar ook over vreugde en dankbaarheid. Alles mag gedeeld worden. Er waren zo’n 3500 jongeren in Taizé en hebben de Westlandse jongeren met mensen uit Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Polen, Oekraïne, Spanje, Portugal, Italië, Engeland, Amerika, Tsjaad, Zuid-Korea en Hong Kong gesproken. Alleen dat al was een geweldige ervaring!

Maar nu nog even terug naar de vraag: “Wat neem jij mee?”. Het thema waaraan de broeders extra aandacht besteden is “A New Solidarity”. Solidariteit 2.0. Omkijken naar de ander. Dit thema kreeg aandacht in zowel de bijbelintroducties als in de workshops die dagelijks worden gegeven. Maar hoe breng je zoiets nou in de praktijk? Wat de Westlandse groep vooral meeneemt is vriendschap en vriendelijkheid. Zeg eens ‘hallo’ tegen je buurman. Glimlach naar een wildvreemde. Help iemand die jouw hulp kan gebruiken. Dit hoeven dus geen wereldschokkende daden te zijn. Een pen voor iemand oprapen en ‘alsjeblieft’ zeggen, terwijl je hem teruggeeft, kan al voldoende zijn. Vraag eens hoe het met iemand gaat of maak een compliment. Het zijn de kleine dingen waardoor mensen zich al veel meer geaccepteerd en welkom voelen. Dat is wat de groep meeneemt uit Taizé!<< Terug naar het nieuwsoverzicht