Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Pelgrimstocht naar Dokkum: H. Titus Brandsma en Bonifatius

Geplaatst op: 18 februari 2023

Deze regel klinkt velen nog bekend in de oren: "754: Bonifatius bij Dokkum vermoord". Bonifatius was een christelijk missionaris die tijdens zijn bekeringswerk door Friese heidenen werd uitgeschakeld. Zover komen de meesten van ons nog wel. Maar wie was deze heilige, die ruim 12 eeuwen geleden het Woord Gods verspreidde in onze contreien en die het in Nederland uiteindelijk schopte tot patroon van een provincie, twee grote steden en een bisdom?

Titus Brandsma
Titus Brandsma was een Nederlandse karmelietenpater, hoogleraar en publicist uit Friesland. Brandsma was specialist in middeleeuwse mystiek en zelf mysticus. Als sterk maatschappelijk betrokken priester nam hij initiatieven op het gebied van de katholieke emancipatie, het katholieke onderwijs en de journalistiek.

Brandsma verzette zich tegen het nazisme. In 1942, tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd hij gearresteerd door de Duitse bezetter. Hij werd gevangen gezet in Scheveningen en Kamp Amersfoort en ten slotte naar concentratiekamp Dachau gedeporteerd. Na zware mishandelingen werd hij daar vermoord. Paus Johannes Paulus II verklaarde hem in 1985 als martelaar voor het geloof zalig. Op 15 mei 2022 werd Brandsma heilig verklaard door paus Franciscus.

Pelgrimstocht Dokkum
Om deze twee heiligen beter te leren kennen, maken we op zaterdag 17 juni een pelgrimstocht naar Dokkum. Op het 'martelaarsveld’ (voor het Bonifatiuspark) bevindt zich de Bonifatius bron. We krijgen een rondleiding over het processiepark en historische zoetwater bron, films over Bonifatius en Titus Brandsma, martelaarsbeeld en kruisweg, en bezoeken ook de historische binnenstad Dokkum voor de Bonifatius relikwie in de parochiekerk en de IJsfontein. Deze geheel verzorgde pelgrimstocht naar Dokkum met koffie/thee en een Friese lekkernij, lunch en een heerlijk diner in Dokkum kost u slechts € 85,00 p.p.

Tijdens de inloopbijeenkomsten op zaterdag 25 februari (Wateringen), 4 maart (Naaldwijk) en 11 maart (’s-Gravenzande) wordt een korte presentatie gegeven van deze bijzondere pelgrimstocht. Aanmelden via onze website. Wacht niet te lang met aanmelden want er zijn gemaximeerd aantal plaatsen beschikbaar. VOL=VOL.

Titus Brandsma en Bonifatius.jpg

 << Terug naar het nieuwsoverzicht