Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Pelgrimstocht naar Oudenbosch

Geplaatst op: 04 december 2023

zaterdag 20 april 2024 - bezoek Basiliek en Zouavenmuseum

De Basiliek van de Heiligen Agatha en Barbara is een rooms-katholieke kerk te Oudenbosch, in de provincie Noord-Brabant. De kerk werd gebouwd tussen 1867 en 1880 in een tijd dat vele Zouaven, strijders voor de Paus in Italië via Oudenbosch naar Rome reisden vanuit heel Nederland. De Basiliek werd ter ere van de Zouaven gebouwd. Met de bouw van de Basiliek in de laatste fase werd het Zouavenmonument geplaatst op het plein voor de kerk.

Rondleiding en viering in de basiliek
Van veraf zie je de imposante verschijning van de Basiliek in het Brabantse landschap. Maar van dichtbij is de Basiliek pas echt indrukwekkend. Met een lengte van 81 meter, breedte van 55 meter en hoogte van 63 meter is de Basiliek een geschaalde kopie van de St. Pieter in Rome, met het front van de Sint-Jan van Lateranen te Rome. We worden ontvangen met koffie of thee en gebak in de Cuijperszaal, alwaar ook een uitgebreide lunch geserveerd wordt. In de basiliek zullen we de eucharistie vieren aan het Pausaltaar, met pastor Duynstee als voorganger.

De Basiliek van Oudenbosch is niet altijd een Basiliek geweest. Dat gebeurde met een plechtige eredienst in 1912. Een kerk krijgt de eretitel Basiliek als een kerk een eerbiedwaardige ouderdom, aanzienlijke grootte of bijzondere schoonheid heeft. De Basiliek van Oudenbosch is niet bijzonder oud of groot in omvang, maar de schoonheid, evenals de bijzondere band met Rome en de Basilieken daar maken dat de kerk van Oudenbosch tot Basiliek is verheven.

Bezoek en rondleiding
Het Nederlands Zouavenmuseum is een museum over de Pauselijke Zoeaven. Het museum belicht het conflict tussen de Paus en de Risorgimento vanuit een ongebruikelijk perspectief: dat van de vrijwilligers die voor de Paus vochten. Het museum bevat een aantal zoeavenuniformen, enkele schilderijen, onder andere één waarop Pieter Janszoon Jong in volle actie is afgebeeld. Er zijn vaandels en dergelijke, en een groot aantal persoonlijke documenten.

Behalve voorwerpen beschikt het museum over een unieke documentatiecollectie van de zouaven. Vooral de inschrijfregisters (zowel op familienaam als geboorteplaats) en de persoonsdossiers bevatten een schat aan persoonlijke gegevens die u elders niet of moeilijk kunt achterhalen. Het museum is ondergebracht in het voormalige raadhuis aan Markt 31, een uit 1776 daterend, bakstenen rijksmonument. Met een rondleiding door een gids komen we meer te weten over de (Westlandse) zouaven.

Aanmelden/inschrijven voor deze bedevaart is mogelijk vanaf 20 december 2023. Wie zich voor 1 februari 2024 inschrijft voor een bedevaart ontvangt een passende attentie.

Klik hier voor:<< Terug naar het nieuwsoverzicht