Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Basiliek San Francesco

Geplaatst op: 03 mei 2016

Verslag van de bedevaart naar Assisi van 30-4 t/m 9-5 2016 - dag 4

Om 8.30 vertrokken wij vandaag naar het hoogste puntje van Assisi om een bezoek te brengen aan de kerk San Francesco, de kerk dus van St. Franciscus. Een mooi begin was er al; direct bij aankomst mochten we meteen door de Heilige Deur, die in het teken staat van het Heilig Jaar van Barmhartigheid, uitgeroepen door Paus Franciscus. Eenmaal binnen kon wie wilde een staartje meemaken van een Eucharistieviering welke op dat moment gaande was. De groep verspreidde zich, de ene helft bleef in de kerk, de andere helft daalde af naar het graf van Franciscus.

Erg bijzonder was het om bij het graf van Franciscus aanwezig te zijn. Hij is toch degene die in deze reis centraal staat evenals Clara. Het was erg mooi om even te bidden bij zijn graf, ook mocht je een kaarsje afgeven die de Franciscanen dan zullen aansteken. Verbazingwekkend was het hoe groot de kerk was. Genietend van de prachtige schilderingen in de kerk kwamen we erachter dat deze kerk eigenlijk uit twee kerken bestaat, namelijk de onderkerk en de bovenkerk. Het mooie van de bovenkerk is het feit dat je hier de gehele levensbeschrijving kan zien van Franciscus. Het bijzondere was ook dat je kan zien dat Franciscus hele duidelijke keuzes heeft gemaakt in zijn leven, die niet altijd als makkelijk werden ervaren door anderen. In totaal kon je ruim vier uur uitrekken om deze kerk te bekijken. Ook kon je de vrije tijd benutten om nog even rond te kijken in Assisi om toch nog even naar dat ene winkeltje of dat ene leuke cafeetje te gaan. Na een heerlijke warme Italiaanse Chocolademelk daalden we weer vanaf de heuvels van Assisi af om naar de bus te gaan.

Na een vorstelijke maaltijd; schnitzel, stukje varkensvlees, patat en salade en ook nog een heerlijke tiramisu (sommigen kregen er zelfs twee…) konden we een beetje uitbuiken. Om drie uur stond namelijk de bus op ons te wachten om naar een tweetal kerkjes te gaan in de buurt. De eerste kerk die we zouden bezoeken was de Maria Magdalena kapel. Deze kapel was helaas gesloten, de mevrouw die de sleutel had was naar het ziekenhuis. Dankzij de foto van Marie Thérèse hebben we toch een indruk gehad van hoe deze kapel eruit zag. In de tweede kerk kregen we van Piet Bots te horen dat op deze plek het eerste hutje van Franciscus en zijn broeders stond. We hielden in deze kerk een viering van Woord en Gebed. Piet Pots hield een overweging waarin hij sprak over de kolkende rivier in ons leven. Franciscus heeft van alles meegemaakt in het leven, en zijn levensrivier kon dus aardig kolken. De viering was volledig in de stijl van Taizé met lieden zoals Ubi Caritas en Veni Sancte Spiritus. We gingen vervolgens naar buiten, waar inmiddels een heerlijk zonnetje scheen.

Piet Bots had nog een paar ansichtkaarten van de plaatselijke koster ontvangen en die deelde hij uit aan de pelgrims; een mooi aandenken aan onze reis naar Assisi. Eenmaal aangekomen in het hotel kregen we te horen wat ons allemaal donderdag te wachten staat. Alvorens voor de avondmaaltijd aan te schuiven hebben we nog even genoten van het zonnetje.                                               Opgetekend door familie Langstraat

Lees ook:

Reisverslag van dag 3 Franciscus en de Heilige Geest
reisverslag van dag 2 Franciscus verbreekt de band met z'n vader
reisverslag van dag 1 Met het Zonnelied op weg naar Franciscus<< Terug naar het nieuwsoverzicht