Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

De periode 2016-2020 van Stichting Bedevaarten Westland

Geplaatst op: 23 november 2020

Na onze start op 18 augustus 2010 was de bedevaart naar Lourdes in 2011 ons eerste doel. Met de enorme belangstelling van ruim 300  parochianen werd duidelijk dat we wel meer konden organiseren. Wat volgde is bedevaarten naar Assisi, Rome, Kevelaer, Brielle, Taizé, Polen en zelfs het Heilig Land.

In tien jaar tijd is er veel aan ons voorbij gegaan. Wat weet u nog van deze 10 jaar? Met tien vragen over de Westlandse Bedevaarten blikken we terug op dingen die passeerden. Wie deelgenomen heeft aan de quiz en zijn/haar inzending naar ons toebracht, heeft inmiddels bericht gekregen. Onder de beste inzendingen zijn de prijzen verdeeld. In deel 1 op onze terugblik hebben we de jaren 2010-215 toegelicht.

2016 - Uitspraken die er toe doen

Tijdens bedevaarten kom je vaak tot verrassende gesprekken. Pelgrimeren doet wat met mensen, je ontmoet elkaar op een ander manier.
Van wie is de uitspraak: ‘Je gaat altijd voor een ander naar Maria maar neemt jezelf daarin mee’?

Antwoord: Pasto(o)r Martien Straathof

Lees ook: terugblik eerste lustrum SBW

2017 - Polen

Polen is het land van paus Johannes Paulus II, het Heiligdom Kalwaria Zebrzydowska, het bedevaartsoord Czestochowa met de bekende icoon van de Zwarte Madonna, ook wel de ‘Koningin van Polen’ genoemd, en niet te vergeten de stad Krakau. Maar ook het land waar veel van onze arbeidskrachten vandaan komen. We maakten een 9-daagse bedevaart naar Polen van 17 t/m 25 juni 2017.
Weet u de naam van de jongedame die voor ons tolk, tourleader en gastvrouw was in haar geboorteland?

Antwoord: Klaudia Pacia
Klaudia studeerde Nederlaandse taal en cultuur (begonnen in Polen, studenten-uitwisseling in Nijmegen, master in Belgie). In Polen werkt ze ook met het Neder-lands. Zelf zei ze daarover: “Als je vreemde talen niet spreekt, ga je ze snel ver-geten. Ik wil absoluut niet dat dat met mijn Nederlands gaat gebeuren. Daarom benut ik elke mogelijkheid om deze taal te oefenen. Dat geeft me ook veel plezier om eerlijk te zijn. Als een bijbaantje geef ik ook Nederlandse lessen, hier in Kra-kau. Dat is iets wat ik hartstikke leuk vind om te doen. Ik ben daar ook goed in.”

Lees ook: verslag dag 1 Westlandse bedevaart naar Polen 17 t/m 25 juni 2017

2018 - Mascotte

Begin mei 2018 werden we, op weg naar Lourdes, verrast door een parochiaan die ons een zelfgemaakte mascotte aanbood. En als u weet dat een mascotte een voorwerp is waarvan de eigenaar denkt dat het geluk brengt, nou dan komt het vast wel goed met alle bedevaarten die we nog gaan maken! Na een prijsvraag heeft pastor Straathof uit 25 inzendingen de naam bekend gemaakt en hem ter doop gehouden. Wat is de naam van de mascotte?

Antwoord: En we noemen 'm voortaan .....STOFFEL
‘We hadden het als bedevaartorganisatie nooit gedacht toen we in 2011 voor het eerst, als Stichting Bedevaarten Westland met ruim 300 mensen op bedevaart naar Lourdes gingen dat we ooit nog de trotse verzorgers mochten worden van een mascotte.’ Met deze woorden begon pastor Straathof en tevens geestelijk adviseur bij de Westlandse Bedevaarten zijn inleiding tijdens de afsluitende bijeenkomst van het bedevaartseizoen 2018 voor de onthulling van de naam en doop van de mascotte. Met een knipoog en een flinke dosis humor werd de geboorte en de plotselinge aanwezigheid van dat ‘groen-wit-gestreepte-ding’ voor het voetlicht gehaald.

Lees ook: En we noemen 'm voortaan .....

2019 - De Westlandsche Processie naar O.L. Vrouw van Kevelaer

In 2019 maakten we een bijzondere bedevaart naar Kevelaer. Maar het was ook het jaar van het afscheid van pastor Straathof in het Westland. ‘Feest en afscheid kunnen heel goed samen!’ zei de vertrekkend geestelijk adviseur. Welk jubileum herdachten we in Kevelaer in 2019?

Antwoord: De jubileumbedevaart naar Kevelaer staat in het teken van de oprichting in 1819 van het broederschap voor de Westlandsche processie naar O.L. Vrouw van Kevelaer. Dit broederschap is in 1969 opgeheven en de toen nog aanwezige bezittingen zijn achtergelaten in de St. Jan de Doperkerk in Wateringen (waaronder vier vaandels). ......
Lees ook: Jubileumbedevaart Kevelaer 2019 - dag 1

2020 - Wie gaat er mee?

In de loop der jaren zijn veel mensen met ons Samen Onderweg geweest naar bijzondere bestemmingen zoals Taizé, Polen, Lourdes, Kevelaer, Heilig Land, Brielle, Assisi en Rome. Hoeveel pelgrims zijn er sinds de oprichting van Stichting Bedevaarten Westland geregistreerd met ons op bedevaart geweest?

Antwoord: 1511

Ondanks corona gaan we graag door met nieuwe plannen! Dit zal waarschijnlijk niet eerder dan in 2021 tot uitvoering komen. Immers, dit heeft pas zin als er een goedgekeurd vaccin ook daadwerkelijk beschikbaar is voor onze pelgrims. Van uitstel van onze plannen komt geen afstel, zij het dat het wel pas in 2021 zal gaan worden.<< Terug naar het nieuwsoverzicht